Vastgoed

Europa verandert Nederlandse volkshuisvesting

Het Nederlandse systeem van volkshuisvesting verandert als gevolg van de Brusselse regelgeving. Voor die Europese interventie bestaan twee redenen: de corporaties werken enerzijds marktverstorend, aan de andere kant ontvangen ze overheidssteun. In de ogen van Brussel is dat oneerlijke concurrentie.

Echter, wanneer de Europese Commissie haar huiswerk had gedaan, dan had ze geweten dat die steun gering is. Met 300 miljoen euro per jaar komt dat neer op 10 euro per maand per woning. Een verwaarloosbaar bedrag dus. Oneerlijke concurrentie kan dus nooit een serieus probleem zijn, laat staan een reden om de corporaties aan te pakken. De staatssteun wordt aangegrepen als legitimatie om de activiteiten van corporaties in te perken. De echte reden is dat de Europese Commissie een voorkeur heeft voor vraagsturing boven aanbodsturing, terwijl het regulerend kader van de EU zich concentreert op de aanbodkant van de markt.

Aan die voorkeur hangt wel een prijskaartje in de vorm van maatschappelijke segregatie. Een te grote concentratie op vraagondersteuning heeft segregatie tot gevolg. De fiscale stimulering van de koopsector leidt tot uitstroom van hogere inkomens naar de vrije markt, efficiënt gebruik van huurtoeslag tot instroom van lagere inkomens in de goedkoopste woningen.

Gebaseerd op: Real Estate Magazine