Bedrijfsnieuws

Etex investeert 12 miljoen euro in dochterbedrijf Microtherm

Etex kondigde vandaag aan 12 miljoen euro te willen investeren in haar dochterbedrijf Microtherm. De Belgische bouwmaterialengroep kiest hiermee resoluut voor België als uitvalsbasis voor de uitbreiding van haar internationale activiteiten op vlak van hoogperformante isolatie. Microtherm, met vestiging in Sint-Niklaas, ziet immers veel potentieel in het isolatiesegment en zal de komende jaren blijven innoveren in enkele beloftevolle niches op de isolatiemarkt.

Microtherm maakt deel uit van Promat International, dat op zijn beurt een belangrijke dochteronderneming van Etex is. Etex, actief in de sector van de bouwmaterialen, stelt wereldwijd meer dan 18.000 mensen te werk en is actief in 45 landen verspreid over de hele wereld. Met drie onderzoeks- en ontwikkelingscentra in Europa, waarvan twee in België, zet de Belgische groep stevig in op innovatie. Ook op het vlak van isolerende materialen, een markt met een groot potentieel, streeft Etex naar een verregaande innovatie in het segment van de hoogperformante isolatie en passieve brandbeveiliging.

Etex, innovatie met een Belgisch tintje

België bekleedt voor de groep een prominente plaats als proefmarkt. “De kleine productielijn van Microtherm in Sint-Niklaas laat toe nieuwe toepassingen of innovaties op een kleine schaal te testen, om in een latere fase deze technologieën te exporteren” legt Filip Verstraete, General Manager van Microtherm, uit. Microtherm kan samen met Promat terugblikken op meer dan 40 jaar ervaring in op maat gemaakte en vooraf geteste producten en heeft met haar kennis van hoogperformante isolatie belangrijke troeven in handen. “De vestiging in Sint-Niklaas groeide uit tot een belangrijk expertise- en beslissingscentrum, en leent zich dan ook uitstekend voor de verdere uitbouw van de investeringsstrategie van Etex”, voegt Filip Verstraete eraan toe.

“Bij Etex kiezen we er bewust voor te blijven investeren in België, en dat ondanks de hoge loonkosten. We geloven sterk in de toekomstperspectieven van hoogperformante isolatie. Na een injectie van 4,5 miljoen euro dit jaar, investeren we daarom de komende vier jaar nog eens 12 miljoen euro in onze Microtherm-vestiging in Sint-Niklaas”, verduidelijkt Fons Peeters, CEO van Etex, de bijkomende investeringen.

Microtherm, dé referentie in hoogperformante isolatie

Microtherm specialiseert zich in oplossingen voor hoogperformante isolatie met producten op maat voor kleine ruimtes. Zo isoleert het zwarte dozen uit vliegtuigen en levert het systemen voor geconcentreerde zonne-energie. Daar kan de temperatuur oplopen tot 1200 graden Celsius en dat vraagt specifieke isolatie. Met SlimVac, momenteel het best isolerende materiaal van zeer beperkte dikte, wil het bedrijf ook inzetten op de bouwmarkt.

Door zijn bestaande assortiment uit te breiden, wil Microtherm zijn toonaangevende positie versterken. Een nieuwe aerogeltoepassing sluit perfect aan bij de huidige oplossingen voor hoge en omgevingstemperaturen. Deze lichte, buigbare isolatie is gemakkelijk transporteerbaar en bij gevolg ook geschikt voor export. De komende jaren zal deze aerogel worden getest met een nieuwe machine in Sint-Niklaas.

Het hoofdkantoor van Microtherm is gevestigd in Sint-Niklaas, maar het bedrijf heeft ook filialen in Japan en in de Verenigde Staten. In België werken 190 vaste medewerkers. De activiteiten bestaan uit een combinatie van geautomatiseerde productie en handmatige assemblage. Deze dubbele focus maakt zowel maatwerk als gestandaardiseerde producten mogelijk.

Ook interessant