Nieuwbouw

Essen maakt keuzes voor ontwikkeling woongebied

De deputatie van de provincie Antwerpen gaf zijn goedkeuring aan twee ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP’s) in Essen. Hierdoor kunnen gronden in het centrum van de gemeente verder ontwikkeld worden, terwijl op een andere locatie gronden zullen worden gevrijwaard van woningbouw.

Ontwikkelingen in het centrum

‘Met de opmaak van RUP ‘Nieuwstraat-Oost’ wil de gemeente Essen de twee woonuitbreidingsgebieden Watermolenstraat en Essendonk aansnijden. Hiervoor zullen zij het achterliggend woongebied Achterstraat compenseren’, aldus gedeputeerde voor ruimtelijke ordening Koen Helsen (open vld).

Het gebied Watermolenstraat betreft een voormalige plantenkwekerij in het centrum van Essen. Het te ontwikkelen gebied is 1,23 ha groot en kan onmiddellijk ontwikkeld worden. Het gebied Essendonk is deels bebouwd. Er staat een voormalige hoeve die momenteel wordt gebruikt als woning en als handelszaak. De oppervlakte van het gebied is 1,57 ha, waarvan 0,85 ha ingenomen wordt door het voormalige landbouwbedrijf.

De gemeente Essen wil met deze ontwikkeling haar centrum opwaarderen door ondermeer de drie pleinen, het Heuvelplein, het Kerkplein en het plein aan de oude grensovergang, opnieuw in te richten en de nodige parkeerfaciliteiten te voorzien.

‘Daarnaast zal aan de Polikliniek en het rusthuis De Bijster de mogelijkheid geboden worden om uit te breiden’, licht Koen Helsen toe. ‘Een noodzaak gezien de toenemende vergrijzing van de maatschappij’.

De site van de voormalige snoepfabriek Lonka zal gesaneerd worden en er zal ruimte voorzien worden voor grotere winkels, maar ook ruimte voor wonen. Zo zullen boven de commerciële voorzieningen woningen gerealiseerd worden. Om het probleem van parkeermogelijkheden op te vangen worden de nodige parkeergelegenheden aangelegd, zowel voor de commerciële functies op de site en in de Nieuwstraat, als voor omliggende woningen, de begraafplaats, de Polikliniek en rusthuis De Bijster. Voor de bewoners van de Nollekensstraat wordt een garagestrook voorzien. Bij al deze ontwikkelingen zal ook voldoende aandacht geschonken worden aan het integreren van groenelementen, zodat vermeden wordt dat de site de uitstraling krijgt van een kaal parkeerterrein.

Achterstraat wordt compensatiegebied

Het woongebied Achterstraat is een binnengebied waar een degelijke ontsluiting nagenoeg niet realiseerbaar is. Daarom werd er voor gekozen om deze zone om te zetten naar woonreservegebied. Dit echter met de nodige beschermingsmaatregelen voor de woning die er gelegen is, zodat die te allen tijde kan verbouwd, uitgebreid of herbouwd worden.

De beboste percelen blijven bewaard, rooien van bomen of optrekken van constructies wordt hier niet toegelaten. En op de percelen die voor landbouw gebruikt worden mogen schuilhokken worden opgericht, maar geen andere constructies of verhardingen.

‘Met deze ruimtelijke uitvoeringsplannen heeft de gemeente Essen de keuze gemaakt om achterliggende gronden te compenseren om zo haar centrum verder te ontwikkelen’, besluit Koen Helsen.