Algemeen

Ervaren bedrijfsleiders maken van BRICS unieke leerervaring

Het BRICS peterschapsproject van de Confederatie Bouw optimaliseert door kennis- en ervaringsuitwisseling de bedrijfsvoering in Vlaamse bouwkmo's. Met succes: het gemiddelde waarderingscijfer van de deelnemers ligt hoger dan 80 %. Waarom boekt BRICS zulk succes? Dat is niet het minst te danken aan de inzet en de inbreng van de meters en de peters in de projectgroepen. Meters en peter zijn kaderleden uit grotere bouwondernemingen of ervaren zaakvoerders. Ze hebben de expertise om de andere deelnemers vooruit te helpen als deze worstelen met knelpunten in de bedrijfsvoering.

Wilt u ook uw bedrijfsvoering verder verbeteren? Schrijf u dan vanaf februari in voor het nieuwe BRICS-traject.

De meters en peters ondersteunen met raad en daad de maandelijkse sessies van BRICS in de lokale confederaties bouw. Ze zoeken mee naar sprekers en onderwerpen. Zij nemen actief deel aan de sessies en sturen en begeleiden het verloop. Zij delen niet alleen hun ervaringen met de groep, maar stimuleren ook onderlinge netwerking en interactie. Daarbij kunnen zij rekenen op de steun van de lokale BRICS-coördinatoren. Samen geven ze vorm aan het leertraject op maat van hun BRICS-groep.

Twee ervaringsdeskundigen

De peters John Coose (Eltherm - isolatietechnieken) en Kürt Vanmarcke (woningbouw Danilith Delmulle) zijn niet aan hun proefstuk toe. Zij draaien als ervaren bedrijfsleiders al jarenlang mee in het BRICS-project, en zij hebben tientallen kmo-zaakvoerders helpen begeleiden. Dit jaar neemt John Coose deel aan de BRICS-basis groep in Vlaams-Brabant. Samen met de deelnemers snijdt hij een brede waaier aan managementtopics aan. Kürt Vanmarcke neemt in Oost-Vlaanderen een Fundament-groep voor gevorderden voor zijn rekening, die dit jaar vooral op lean management focust. Om de deelnemers betrokken te houden, spelen John en Kürt continu in op hun noden en vragen.

John Coose: “Als peter probeer ik een aangename sfeer te scheppen om kennis met elkaar te delen. Wij leggen voortdurend ons oor te luisteren bij de deelnemers om de thema’s en sprekers aan te reiken die aansluiten bij de inzichten die zij willen verwerven. Bovendien leren wij ook van de vragen van de deelnemers. Het is verrijkend om in een ongedwongen sfeer van gedachten te kunnen wisselen met andere zaakvoerders."

Kürt Vanmarcke: “Als peter leer je ook van de ervaren sprekers. BRICS doet je nadenken over je eigen onderneming. Door zelf af en toe een gerichte vraag te stellen, stimuleer je een boeiende discussie met uiteenlopende meningen. Ook na afloop van een sessie volgen er wel eens vragen. Deelnemers realiseren zich vaak na een uiteenzetting dat hun onderneming niet optimaal georganiseerd is. Dat gaat van interne communicatie over opslag van interne gegevens tot de motivatie van personeel en opleidingen.”

Inschrijven voor BRICS kan opnieuw vanaf februari 2015

Kruisbestuiving van ervaringen en expertise in bedrijfsvoering: daar gaat het om in het BRICS peterschapsproject. Dit leertraject van de Confederatie Bouw richt zich tot zaakvoerders en kaderleden van bouwkmo’s die in een select gezelschap hun managementvaardigheden en -kennis bijschaven. Dit peterschapsproject wordt ondersteund door de Vlaamse overheid.
Meer weten? www.vcb.be/in-de-kijker-detail?id=32

Ook interessant


Build for Life