Vastgoed

Erfgoeddag verrast met meer dan 80 gratis activiteiten in Antwerpen

Erfgoeddag verrast met meer dan 80 gratis activiteiten in Antwerpen
Handwerken aan de keukentafel in het MoMu. © Dennis Ravays
Op Erfgoeddag is jong en oud welkom in de Antwerpse musea en erfgoedinstellingen om gratis te genieten van alle rijkdom die de stad te bieden heeft. Dit jaar staat Erfgoeddag in het teken van het thema 'Thuis'. De meer dan 80 gratis activiteiten in Antwerpen waarbij iedereen op een laagdrempelige manier kan kennismaken met cultureel erfgoed staan gebundeld op erfgoeddag.antwerpen.be

Op zondag 21 april zijn bekende en minder bekende erfgoedinstellingen en musea gratis toegankelijk tijdens Erfgoeddag. Meer dan 60 organisaties zetten hun schouders onder de Antwerpse Erfgoeddag. Dit jaar is het thema 'Thuis'. Wat maakt een huis tot een thuis? Het lijkt een doodeenvoudige vraag, maar schijn bedriegt. Want uit wat bestaat dat, dat thuisgevoel? Zoek op Erfgoeddag uit wat het gewone zo bijzonder maakt, vroeger en nu.

Erfgoeddag verrast met meer dan 80 gratis activiteiten in Antwerpen

Van 'belleke trek' tot het schippersleven ontdekken

Iedereen kan op Erfgoeddag aansluiten voor een rondleiding in het stadhuis op de Grote Markt. Bij Kamping Stormkop verdwaal je met de familie door een drijvend huis, en in het MAS maak je samen een familievlag. Ontdek de werkkamer van Wannes Van de Velde in Museum Vleeshuis, word nostalgisch op de expo over huishoudmagazines in Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, of bezoek DIVA waar alles rond eten draait op Erfgoeddag. Bel aan bij De Studio (op nummer 4A) en luister naar Evelin Brosi die zijn roman 'Thuis' van begin tot eind voorleest door de parlofoon. In De Groene Waterman laat iedereen met een hart voor poëzie zich beroeren door de genomineerde gedichten van de gedichtenwedstrijd van Creatief Schrijven. In het M HKA kunnen gezinnen deelnemen aan een familieworkshop om een spookhuis in elkaar te knutselen; in Kunsthal Extra City kunnen kinderen tussen 8 en 12 dan weer deelnemen aan een participatief werk van kunstenares Chantal Van Rijt en samen met haar 'nestjes' maken voor de niet-menselijke wezens met wie we onze thuis delen. In vier Antwerpse monumentale kerken – Sint-Andrieskerk, Sint-Carolus Borromeuskerk, Sint-Jacobskerk en Sint-Pauluskerk – worden onder andere zoektochten georganiseerd en kunnen kinderen aan de slag met doe-boekjes. Erop los filosoferen kan in Het zoekend hert – zij organiseren maar liefst acht activiteiten. Of waarom niet op Erfgoeddag ontdekken hoe het leven is aan boord van het meest charmante binnenvaartschip?

Burgemeester Bart De Wever: "Het is nergens beter dan thuis, en er is geen betere en mooiere thuis dan onze fiere Scheldestad. Het thema van deze Erfgoeddag kon voor onze stad dus niet treffender gekozen zijn. Antwerpenaren en bezoekers kunnen tijdens Erfgoeddag in onze stad in talloze prachtige erfgoedjuwelen terecht. En net als elk jaar zijn er ook minder bekende parels die liefhebbers van ons erfgoed en onze geschiedenis een blik achter te schermen geven."Van creatieve workshops tot boeiende rondleidingen, van zoektochten tot luisteren naar stadverhalen: alle bezoekers, en zeker ook families, vinden vast dé activiteit die bij hen past om erfgoed te beleven. Het hele programma is terug te vinden op erfgoeddag.antwerpen.be.

Erfgoeddag verrast met meer dan 80 gratis activiteiten in Antwerpen
Stadhuis Antwerpen. © Elvire Van Ooteghem

Praktisch

  • Erfgoeddag gaat door op zondag 21 april 2024, van 10 tot 18 uur.
  • De toegang tot de musea en verschillende erfgoedinstellingen is gratis, ook de activiteiten zijn gratis. Wel dient er voor sommige activiteiten op voorhand gereserveerd te worden. Meer info via erfgoeddag.antwerpen.be.
  • Op zondag 21 april zijn er meerdere evenementen gepland in Antwerpen. Check daarom Slim naar Antwerpen en bereken de snelste route. Bezoekers komen best te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer.

Erfgoeddag verrast met meer dan 80 gratis activiteiten in Antwerpen
Fototentoonstelling over de geschiedenis van Het Roze Huis. © Het Roze Huis

Ook interessant