Erfgoeddag en Erfgoedweek met de nadruk op school

  BE   8 april 2022 Bron: Stad Antwerpen
Erfgoeddag en Erfgoedweek met de nadruk op school
Onder het motto Erfgoeddag maakt school! duikt Erfgoeddag in 2022 in het rijke schoolleven en –verleden van Vlaanderen. Op zondag 24 april is er de klassieke Erfgoeddag met tal van gratis activiteiten voor een groot publiek. In de daaropvolgende week, van 25 tot 29 april, trekken de erfgoedhuizen richting scholen: heuse Erfgoed-‘klasbakken’ bezoeken klassen en scholen om er te vertellen over hun cultureel erfgoed, óf klassen worden als echte VIP’s onthaald in musea en erfgoedhuizen.

Op zondag 24 april zetten 34 organisaties in Antwerpen hun deuren open met wel 53 activiteiten. Alle deelnemers worden helemaal ondergedompeld in het Antwerpse erfgoedland. Het aanbod is heel gevarieerd: in het oude Maagdenhuis maakt het publiek kennis met de klusjes en huishoudelijke taken die de weesmeisjes er onder de knie moesten krijgen en wordt er aangeleerd hoe te wassen en borduren als ’in de tijd van toen’. In de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience zijn de schoonste schoonschriftletters te bewonderen en in het Zwartzusterklooster kan iedereen meer te weten over hoe de zusters er 700 jaar geleden samenleefden.

De meeste locaties zijn op 24 april open van 10 tot 17 uur. Alle activiteiten zijn gratis, maar voor sommigen is reserveren op voorhand verplicht. Het volledige programma is terug te vinden op www.erfgoeddag.be.

Erfgoeddag en Erfgoedweek met de nadruk op school
poldermuseum LILO - Een bank vooruit en een kus van zuster Marca

Voor Erfgoedweek, gericht op scholen, zijn er nog vrije plekken voor de klassen om zich in te schrijven en deel te nemen aan het gratis aanbod. Alle leerlingen kunnen kennis maken met de vele erfgoedpraktijken die onze stad herbergt. Bovendien zijn er dit jaar in Antwerpen ook erfgoedklasbakken die naar de klassen zelf gaan zoals onder andere een imker, archeoloog, verhalenverteller of kruisboogschutter. De erfgoedexpert staat garant voor een fijn en zinvol lesuur, gevuld met erfgoedvoorwerpen, oorspronkelijke tradities en verrassende verhalen! Meer informatie rond het aanbod van de erfgoedklasbakken in Stad Antwerpen en districten is hier te bekijken of op www.cultuurkuur.be.

Scholen betrekken om erfgoed meer bespreekbaar en actueler te maken is een ideale zet aangezien de huidige jonge generatie ons toekomstig erfgoed alleen maar kan verrijken. De aangeboden activiteiten tijdens Erfgoeddag en Erfgoedweek zijn heel gevarieerd waarbij jonge mensen en gezinnen, ouderen en vriendengroepen op een interactieve manier een duik kunnen nemen in ons Antwerps verleden.
Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud

Interesse in een interview met een een erfgoedklasbak? Winny Ang, kinderpsychiater en erfgoedklasbak, vertelt hoe de inzet van diverse culturele erfgoedpraktijken en verhalen in de klas een belangrijke impact hebben op de mate waarin leerlingen zich verbonden voelen en kunnen identificeren met de school (‘sense of belonging’). Of zoals de Amerikaanse auteur Rudine Sims Bischop het verwoordt: “Kinderen hebben behoefte aan zowel spiegels als ramen. Veel kinderen zien de wereld alleen via ramen en zij hebben spiegels nodig. Andere kinderen zien alleen spiegels en zij moeten de wereld ook door ramen leren zien.”

Red Starline museum - verhalen van landverhuizers - © Frederik Beyens


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo