Duurzaam Bouwen

Energiezuinige huizen in Almere

Energiezuinige huizen in Almere
Foto: Recticel Insulation
De gemeente en regiopartner WOAB proberen in Almere zoveel mogelijk mensen energiezuinig en duurzaam te laten wonen. De partners zullen binnenkort bijvoorbeeld weer 175 woningen verduurzamen, iets waar een budget van 400.000 euro voor beschikbaar is.

De woningen in Almere moeten energiezuiniger worden. Dat verlaagt het energieverbruik, verhoogt het comfort en zorgt ondertussen voor een lagere energierekening. Het plan houdt er namelijk rekening mee dat de bewoners van de huizen vooral geen extra maandlasten mogen betalen.

WOAB gaat er in Almere voor zorgen dat de bewoners een abonnement kunnen afsluiten. Dit garandeert ze 15 jaar lang de beste oplossingen voor isolatie en een zo laag mogelijk energieverbruik.

CO2 verlagen in Almere

WOAB maakt zich in Almere met name hard voor het beperken van de CO2-uitstoot. “Landelijk is het verlagen van CO2 een groot thema, waarvoor innovatieve oplossingen nodig zijn. WOAB is de eerste die hiervoor een praktische, betaalbare en vooral complete aanpak biedt”, aldus Wytze van der Naald, regiopartner WOAB Almere.

Hij geeft verder aan dat ook de provincie Overijssel, de gemeente Deventer, de gemeente Zutphen en de gemeente Lochem eerder al met de organisatie hebben samengewerkt. Bovendien lopen er gesprekken met meer gemeenten. Op die manier moet het landelijk lukken om met name de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk te beperken.

Duurzaam wonen voor iedereen

De gemeente is voor WOAB een belangrijke partner. Er wordt een lening van 350.000 verstrekt. Daarnaast is er extra budget beschikbaar om zoveel mogelijk woningen te kunnen verduurzamen. De gemeente draagt er graag aan bij, iets dat ook geldt voor de andere partners waarmee WOAB eerder heeft samengewerkt.

WOAB zal iedere woning checken om te bepalen wat de mogelijkheden zijn om duurzamer te wonen. Het betekent in de praktijk dat het gaat om een scan die kijkt naar het energieverbruik en de mogelijkheden om te isoleren. Hierbij kijkt WOAB ook meteen naar de levensstijl en de wensen van de bewoners. Dat bepaalt welke mogelijkheden de meeste kans van slagen hebben.

WOAB zorgt er in Almere vervolgens voor dat er gebruik gemaakt kan worden van de meest moderne technieken om zo duurzaam en comfortabel mogelijk te wonen. Met name dat laatste lijkt belangrijk, om bewoners mee te krijgen in de plannen. Hun maandlasten zullen er niet hoger van worden, maar ze moeten wel een abonnement afsluiten om gebruik te kunnen maken van de duurzame maatregelen.

Investeer in hoogrendementsglas

Een van de duurzame initiatieven die vaak wordt voorgesteld is bijvoorbeeld de investering in hoogrendementsglas. Het levert een aanzienlijke energiebesparing op, omdat de isolatie enorm verbetert. Op die manier kan de energierekening omlaag, terwijl het comfort toeneemt. Het maakt dankzij de lagere energierekening ruimte vrij voor een abonnement of andere mogelijkheden.

Dus ben je benieuwd naar een goede manier om te investeren in hoogrendementsglas, ook als je geen onderdeel uitmaakt van de 175 woningen die WOAB en de gemeente Almere zullen aanpakken? Bekijk de website van de glaszetter uit de regio. Ontdek daar welke mogelijkheden er zijn en hoe het lukt om ook zelf een stuk duurzamer te gaan wonen.

Ook interessant