Duurzaam Bouwen

Energieweekend West-Vlaanderen

Centrum Duurzaam Bouwen, EOS Oostende, de Provincie West-Vlaanderen en Luminus organiseren op 22 en 23 januari 2011 de tweede editie van het Energieweekend West-Vlaanderen met als hoofdthema ‘Rendabel en zonder risico investeren? Energie besparen blijft de beste belegging!’
In de beurs vindt u tal van oplossingen en materialen om een woning energiezuinig te maken zoals isolatie, zonnepanelen, condensatieketels, warmtepompen, schrijnwerk, ...

Rendabel en zonder risico investeren? Energie besparen blijft de beste belegging!

Spaarboekjes leveren nauwelijks genoeg op om de stijging van de levensduurte te compenseren. De beurs? Dat is al een tijdje niet bepaald de meest stabiele en veilige belegging. Zijn er dan nog plekken waar de bewuste Vlaming met zijn zuurverdiende centen naar toe kan? Uiteraard! Ook in 2011 blijft investeren in een verbruiksbewuste woning de beste zaak die je kunt doen.

Investeren in energiebesparing of in het zelf opwekken van duurzame energie is niet alleen goed voor het leefmilieu. Ook financieel loont het meer dan de moeite. Van het moment dat je bepaalde verbeteringen aan je woning doorvoert, vermindert je verbruik en zal bijvoorbeeld het maandelijks voorschot aan je energieleverancier naar omlaag gaan. Of zal je mazoutleverancier een stuk langer moeten wachten op je volgende telefoontje!

Sommige maatregelen verdienen zichzelf al na enkele maanden terug, andere na een paar jaar. Veruit de meeste investeringen zijn in ten hoogste tien jaar gerecupereerd en op dat moment ben je klaar voor heel wat jaren gegarandeerd rendement. Wanneer de energieprijzen zouden blijven stijgen, zal je investering nog sneller terugbetaald zijn. Bovendien stijgt ook de waarde van je eigendom.

Centrum Duurzaam Bouwen, Eos Oostende, de Provincie West-Vlaanderen en Luminus organiseren op 22 en 23 januari 2011 een Energieweekend in de Sleuyter Arena in Oostende. Weet je al welke richting je uit wilt? Vraag dan concrete informatie op bij de verschillende standhouders. Zij helpen je voort met raad en daad. Ben je nog in het ongewisse? Kom dan langs voor vrijblijvend planadvies.

Informatie vragen aan de infobaak:

In samenwerking met Eos Oostende en de Provincie West-Vlaanderen staan energieadviseurs klaar om algemeen advies te verschaffen over energiebesparing, subsidies en het effect op uw energiefactuur. U kan ook een isolatiescan aanvragen waarbij u gedurende 30 minuten advies kunt vragen over isoleren en ventileren. Deze scans kan u gratis reserveren bij wonen@west-vlaanderen.be of via 050/403324 met de vermelding ‘ Isolatiescan tijdens het energieweekend’.

Infossesies ‘Energie sparen blijft de beste belegging ! '

Tijdens 4 infosessies verspreid over 2 dagen verneemt u van energie-experts waarom energie sparen de beste belegging is.

14u: Rationeel Energiegebruik (REG)premies (Eandis)
Energie besparen levert geld op én spaart het milieu voor toekomstige generaties. Bovendien is zuinig omspringen met energie echt niet moeilijk. Met opmerkzaam zijn en uzelf enkele goede gewoonten eigen maken komt u al heel ver.
Zo kunt u elk jaar opnieuw een pak geld besparen. En voor energiebesparende maatregelen zijn er tal van premies en belastingsvoordelen van de provinciale, Vlaamse en Belgische overheid en van de verschillende distributiebeheerders.

15u Passief bouwen (Passief Huis Platform vzw)
Passief wonen in West-Vlaanderen.
Leven in hoog comfort terwijl je 5 tot 15 euro per maand verbruikt voor verwarming. Hoe ziet dat eruit een passiefhuis, hoe wordt een passiefhuis zo energiezuinig gemaakt en wat is er anders voor jou als eigenaar? Welke mogelijkheden zijn er op de markt voor passief bouwen. We gaan ook in op de passieve woningen die in Oostende worden gebouwd.

16u Isoleer je dak (Dialoog)
Warmte lucht stijgt. Een woning verliest dan ook de meeste warmte door het dak. Daarom is bij zowel nieuwbouw als bestaande woningen een goede dakisolatie een absolute must. Maar een dik isolatiepakket alleen is niet voldoende , een correcte plaatsing is even belangrijk. De verschillende overheden stimuleren dakisolatie via allerlei premies. Tijdens de infosessie krijgt een goed inzicht wat de voordelen zijn om uw dak grondig te isoleren.

17u Ventilatie (Dialoog)
In de sessie ventilatie leer je hoe je een gezond binnenklimaat krijgt door energiezuinige ventilatie. Waarom moet je ventileren, wat is het streefdoel en hoe kun je een optimale ventilatie realiseren, zowel overdag als 's nachts.

Praktische informatie

Plaats:
Sleuyter Arena
Northlaan 13
8400 Oostende

Tijd:
Zaterdag 22 januari 2010 van 12u tot 18u
Zondag 23 januari 2010 van 12u tot 18u

Inkomkaart:
€ 5 aan de kassa
Kaarten zijn gratis te verkrijgen via de website van Luminus. www.luminus.be/energieweekend vanaf 1 januari 2011
Meer info: www.energieweekend.be