Energie

Energiecongres: binnen één generatie fossielvrij wonen

Energiecongres: binnen één generatie fossielvrij wonen
Vandaag organiseert de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) haar jaarlijks energiecongres. Centraal staan de energietransitie en de uitdagingen voor de komende tien jaar. Nieuwbouw is vandaag steeds vaker fossielvrij. En vanaf 2026 wordt fossielvrij de standaard voor alle nieuwe projecten. Ook zal het oude gebouwenpark in Vlaanderen in de komende decennia een energie-efficiënte gedaantewisseling dienen te ondergaan. Daarbovenop worden onze gebouwen en infrastructuur steeds meer voorzien van laadpunten om de shift naar groene elektromobiliteit mogelijk te maken. Naast regelgeving, die de klimaatambities vertaalt, zijn vooral de stijgende energieprijzen de drivers voor die ontwikkeling.

“De energieshift met als speerpunt de elektrificatie van gebouwen en vervoer is van groot belang voor de huishoudens. De Oekraïne- en energiecrisis hebben duidelijk gemaakt dat enkel een energie-efficiënte woning je helpt om woonkosten beheersbaar te houden. Wie het afgelopen jaar een oude woning huurde, zag de kosten aanzienlijk toenemen. Wie een nieuwe fossielvrije woning kon bouwen of zich een ingrijpende energierenovatie met hernieuwbare energietoepassingen kon veroorloven, deed een waardevaste investering en hield de energie- en woonkosten onder controle. Ook in de komende jaren is energie-efficiëntie de bepalende factor voor nieuwbouw en renovatie”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB.


De bouw zet haar schouders onder de Europese en Vlaamse klimaatdoelstellingen. Daarbij kijkt de sector verder dan de ambitie voor 2030 om de broeikasgasemissies met 55% te verminderen. Fossielvrij is immers het devies. Een hoge isolatiegraad, hernieuwbare energie en energie-efficiënte technieken waren al langer noodzakelijk. Maar uit een recente enquête bij bouwprofessionals blijkt dat twee derde van hun nieuwe grondgebonden woonprojecten vandaag al fossielvrij zijn. Zij installeren lucht-water en geothermische warmtepompen; collectieve energieconcepten worden geïntroduceerd en ook laadinfra maakt opgang. Nieuwbouw neemt een voortrekkersrol op en dat is nodig om tegen 2050, met andere woorden binnen één generatie, al onze woningen en gebouwen fossielvrij te maken.

“Vandaag bestaan efficiënte componenten die hernieuwbare energiebronnen inzetten. De uitdaging zit in het efficiënt laten samenwerken van deze afzonderlijke componenten, wat zowel een doordacht concept (ontwerp) als een slimme operationele aansturing (regeling) vraagt. Systeeminnovaties (met focus op integratie) zijn dus broodnodig, veel meer dan componentinnovaties. Naast het ontzorgen van de gebruiker zal een voorspellende anticiperende geautomatiseerde optimale regeling (MPC) een optimale inzet van hernieuwbare energiebronnen garanderen, met een lagere factuur en minder CO2 emissies als resultaat”, zegt prof. Lieve Helsen (KU Leuven - Toegepaste Mechanica en Energieconversie).


De energietransitie wordt ondersteund door de plannen van netbeheerder Fluvius voor de komende tien jaar. Doorgedreven elektrificatie van onze gebouwen, wijken en vervoer vergen investeringen in een geïntegreerd en versterkt netsysteem om de bijkomende vraag, productie en distributiecapaciteit – vooral bij piekmomenten - te optimaliseren. De brede uitrol van digitale meters is op gebouwenniveau een belangrijke stap, maar nu dienen we gebouwen, wijken en laadinfra te connecteren. Lokale productie en uitwisseling van hernieuwbare energie vormen cruciale hefbomen, die nog meer tot hun recht komen via collectieve energiesystemen. Alsook een doordacht tariefsysteem dat o.a. kleine afnemers zoals huishoudens aanzet tot de nodige investeringen in bijv. PV-panelen en elektrisch vervoer.

Tijdens het Energiecongres bespreken bouwprofessionals met stakeholders en overheden de uitdagingen en energiedoelstellingen. Dit congres is met 300 deelnemers volledig volzet. Inschrijven kan bijgevolg niet meer. Alle info vind je hier.

Ook interessant