Energie besparen, isoleren en energie aanbiedingen verlagen de energierekening

21 december 2021 Bron: Bouw & Wonen
Energie besparen, isoleren en energie aanbiedingen verlagen de energierekening
Afgelopen jaar zijn we veel meer thuis geweest en waarschijnlijk heb je dat al gemerkt in je energieverbruik. Vooral het verbruik voor warmte is het afgelopen jaar bij veel huishoudens omhoog gegaan, wat heeft resulteert in hogere gasprijzen. Besparen op de energierekening is mogelijk, onder meer door in te gaan op een goede energie aanbieding. En door op een slimme manier te besparen op het verbruik van energie en warmte.

Energie besparen

In een eerder artikel gaven we al slimme tips om energie te besparen in huis. Waaronder de tip Ďmeten is wetení! Hou goed bij wat je verbruikt op een dag en pas je verbruik aan. Doe bijvoorbeeld de lampen uit in ruimtes waar je niet bent en douche wat korter om zo het verwarmen van het water te verkorten. Maak ook gebruik van een thermostaat, zodat je huis altijd op een vaste temperatuur blijft. Dat scheelt in de stookkosten. Daarnaast bespaar je met simpele aanpassingen in je huis ook al snel op de energierekening.

Isoleren, lampen vervangen en meer

Kijk eens kritisch naar de apparaten in je huis en pik de energieverspillers er tussenuit. Draai bijvoorbeeld om energie (en water) te besparen wat minder wasjes in de week. Spaar het op tot een grote was in plaats van drie keer een kleintje. Dat scheelt in het waterverbruik en op de energierekening. Vervang lampen in huis door ledverlichting. Dit verbruikt veel minder energie en levert net zo veel licht op als halogeenlampen en de zeer ouderwetse gloeilamp.

Bespaar op warmteverbruik

Wil je besparen op het warmteverbruik, dan is isoleren een goede optie. Zelfs een goed geÔsoleerde woning kan hier en daar warmte Ďlekkení. Ga alle ramen en deuren van het huis nog eens na en plaats waar nodig een tochtstrip of tochtband. Je houdt warmte nog meer binnen als je gebruik maakt van radiatorfolie achter de verwarming. Isolatie bij de buitenmuren en aan het dak is wellicht een investering nu, maar je zal er zeer veel profijt van hebben op de energierekening. Als je de warmte die je nodig hebt in huis daadwerkelijk binnen kan houden, kan de thermostaat zelfs een graadje (of twee) lager. Dat scheelt ook weer op de energierekening.

Kies een energie aanbieding

Vaak zit je al een tijdje vast aan hetzelfde energiecontract. Het is daarom goed om regelmatig je energiecontract eens onder de loep te nemen. Zijn de prijzen nog up to date en betaal je eigenlijk niet te veel? Om daarachter te komen is het goed om een vergelijkingssite te raadplegen, want er zijn zoveel aanbiedingen op de energiemarkt dat het soms moeilijk te bepalen is welke het beste bij jouw situatie past. Met behulp van een energie aanbiedingen site ontdek je dit het gemakkelijkst. Zij zetten regelmatig de laatste energie aanbiedingen op een rij. Inclusief de welkomst- of overstapgeschenken je mag verwachten.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo