Architectuur

Emiraten krijgen nieuw parlementsgebouw

Het Amerikaanse Ehrlich Architects ontwerpt het nieuwe parlementsgebouw van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Het complex ontleent zijn signatuur aan een reusachtige losstaande koepel, die van mijlenver te zien is. ’s Avonds wordt deze baldakijnachtige constructie op spectaculaire wijze uitgelicht.

Het uit Los Angeles afkomstige Ehrlich won een prijsvraag, waarbij in de laatste ronde ook Zaha Hadid Architects, Foster + Partners en Massimiliano Fuksas waren geselecteerd. Het ontwerp werd gekozen omdat het volgens de jury de ‘unieke identiteit’ van de VAE uitdraagt: ‘een moderne gemeenschap die moedig de toekomst tegemoet treedt, terwijl ze een sterke verbintenis met haar verleden en tradities behoudt’.

In het ontwerp is volgens architect Steven Ehrlich een ‘harmonieuze balans’ gevonden tussen moderne en traditionele (islamitische) architectuur. Te zien is dit bijvoorbeeld in de liefst honderd meter hoge koepel, waarvan de constructie dankzij het abstracte lijnenspel verwijst naar klassieke islamitische ornamentiek.

Lees verder op Architectenweb.nl