Elimineer afleiding in je thuiskantoor

22 maart 2022 Bron: Bouw & Wonen
Elimineer afleiding in je thuiskantoor
Door de pandemie is thuiswerken in opmars. Omdat het op bepaalde momenten verplicht was, maar ook omdat het soms erg praktisch kan zijn. Je hoeft immers niet meer te pendelen en kan rustig opstaan en aan het werk gaan op je eigen tempo. Maar om goed te kunnen werken thuis, heb je wel een rustige werkplaats nodig. Liefst met zo weinig mogelijk afleidingen.

Thuiswerken heeft heel wat voordelen, maar het kan ook best lastig zijn om een goed ritme op te bouwen. Dat komt omdat we ons huis niet met werk associëren, maar met rust en ontspanning en huishoudelijke taken. Het is verleidelijk om te werken met je favoriete serie op de achtergrond of om snel een was te draaien tussen twee digitale meetings in. En dat maakt je minder productief.

Een goede werkplek kiezen

De sleutel tot succesvol thuiswerken is het werk en het huishouden of ontspanning goed af te lijnen. Sommige mensen doen dat door hun tijd in heldere vakken op te delen. Van negen tot twaalf werken ze, om dan een pauze te nemen tot één uur waarin ze even naar buiten kunnen, wat kunnen eten of een aflevering van hun favoriete serie kunnen bekijken, zodat ze daarna weer een paar uur flink kunnen doorwerken.

Andere mensen hebben nood aan een fysieke afscheiding, zoals een apart kantoor in huis. En daar knelt het schoentje soms, want niet iedereen heeft een extra kamer voor een thuiskantoor. Veel mensen moeten aan de keukentafel werken of in een hoek van de leefruimte.

Afleidingen elimineren

Om werken aan de keukentafel of in een hoekje in de woonkamer toch zo efficiënt mogelijk te houden, kan je op andere manieren een werkplaats afbakenen. Een bureau dat specifiek bestemd is voor jouw werk helpt al enorm. Zeker als je eventuele huisgenoten aanleert dat ze je niet mogen storen als je aan je bureau zit.

Door met je rug naar de leefruimte te zitten, kan je je beter concentreren dan wanneer je met je gezicht naar de leefruimte zit. Je draait letterlijk je rug naar potentiële afleiding. Staat je bureau voor het raam, dan kunnen rolgordijnen voorkomen dat je afgeleid raakt door wat er buiten gebeurt.

Een kantoor op maat

Heb je wel de ruimte in huis om een eigen thuiskantoor te maken? Maak het kantoor dan zo professioneel mogelijk, met een goed bureau en lamellen op maat aan de ramen. Hoe professioneler het er uitziet, hoe makkelijker jij de klik kan maken naar werkmodus. Vergeet daarbij vooral je comfort niet: een eigen koffiemachine zorgt ervoor dat je niet steeds naar de keuken moet voor een koffietje. En dat bespaart tijd, toch?

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo