Ventilatie

Een CO2-meter voor elke thuiswerker? Renson geeft het goeie voorbeeld

Een CO2-meter voor elke thuiswerker? Renson geeft het goeie voorbeeld
‘Home office’ is anno 2021 nog steeds ‘de nieuwe werkvloer’ … maar hoe is het daar met de binnenluchtkwaliteit gesteld? Daar hebben bedrijven geen vat op. Daarom schenkt Paul Renson (CEO Renson) – in aanwezigheid van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele – op de ‘Dag Van De Medewerker’ (15 april) elke Renson-collega een eigen CO2-meter. Zo kunnen zij thuis de luchtkwaliteit meten en tijdig ingrijpen als die te wensen over laat. Ook wie niet thuiswerkt, krijgt er eentje, want een goede binnenluchtkwaliteit belangt iedereen aan … ook na corona.

Een CO2-meter voor elke thuiswerker? Renson geeft het goeie voorbeeld
Minister Matthias Diependaele, Leen Impe en Paul Renson

KB arbeidsplaatsen

“Als werkgever verplicht het ‘KB Arbeidsplaatsen’ ons om de binnenluchtkwaliteit op de werkvloer te monitoren en in te grijpen waar het CO2-gehalte systematisch boven de 900 ppm (parts per million) stijgt,” aldus Paul Renson (CEO Renson). “Daar hebben wij als ventilatiespecialist natuurlijk een streepje voor. Maar met ruim 420 collega’s die momenteel verplicht op thuiswerk aangewezen zijn, weten we natuurlijk niet hoe het daar met de binnenluchtkwaliteit gesteld is. Daarom krijgt elke Belgische Renson medewerker – dus ook de niet-thuiswerkers – naar aanleiding van de ‘Dag Van De Medewerker’ op 15 april een CO2-meter. Die wijst hen erop hoe het met de kwaliteit van de binnenlucht thuis gesteld is. Want het is in ieders belang om ook daar gezonde binnenlucht te kunnen ademen.”

Paul Renson (CEO Renson): “Wij kunnen op kantoor dan wel een goede binnenluchtkwaliteit garanderen, maar hoe het op dat vlak in in ieders ‘home office’ gesteld is, daar hebben we het raden naar. Daarom krijgt elke Renson-medewerker een CO2-meter.”


Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele: "Wanneer we de lucht in onze ‘home office’ goed verversen, wordt de kans op besmetting met het coronavirus via de binnenlucht kleiner. Thuis kunnen we onze ruimten verluchten door even het raam open te zetten. Dankzij een CO2-meter kunnen we meten wanneer we dit moeten doen. Ik vind het dan ook een mooi initiatief van Renson om de luchtkwaliteit bij het eigen personeel thuis op deze manier te meten. Dat kan ik als minister van Wonen alleen maar toejuichen."


Een CO2-meter voor elke thuiswerker? Renson geeft het goeie voorbeeld
Renson CO2-meter

Ook voor wie niet thuis werkt

Voor Paul Renson gaat het echter verder dan enkel thuiswerk: “Waar onze medewerkers ook aan het werk zijn, we willen dat ze overal de best mogelijke binnenlucht kunnen ademen: of dat nu op kantoor is, in onze productiesites, vergaderzalen, showroom of thuis. Want voor wie niet kan telewerken, is het net zo belangrijk voor het hele gezin om thuis op z’n minst te weten hoe het met de binnenluchtkwaliteit gesteld is. Als ventilatiespecialist nemen we op dat vlak dus onze verantwoordelijkheid. Door dit ook in hun eigen woning te ervaren, zullen veel collega’s volgens mij nog beter de impact van gezonde binnenlucht kunnen inschatten en onze boodschap nog overtuigender mee kunnen uitdragen.”

CO2-meter als extra zintuig voor gezonde binnenlucht

Het is trouwens al langer duidelijk dat ventileren het risico op verspreiding van besmette virusdeeltjes (of aerosolen) binnenshuis tot een minimum helpt te beperken. Maar dat onvoldoende verse lucht in huis kan zorgen voor hoofdpijn, sufheid, concentratieverlies en op termijn zelfs tot luchtweginfecties en astma, maakt dat het thema ook straks in het post-corona tijdperk relevant blijft. Nu velen 8 uur per dag aan hun eigen thuisbureau gekluisterd zijn, is het dus meer dan ooit zaak om werknemers ook daar fit, alert en gezond te houden. “En hoe kan je dat als werkgever beter dan hen op z’n minst te voorzien van een hulpmiddel dat hen waarschuwt wanneer het de hoogste tijd is om te verluchten of (extra) te ventileren?” Aldus Paul Renson. “CO2 is nu eenmaal niet zichtbaar, hoor-, voel- of ruikbaar … en dus zal wie lang aan één stuk (lees: zowat elke thuiswerker) in dezelfde ruimte aan het werk is niet merken wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat.”

Paul Renson (CEO Renson): “Een CO2-meter waarschuwt wanneer het tijd is om te verluchten of (extra) te ventileren. Thuiswerk of niet: zo’n toestel meet wat je zelf niet kan detecteren en waarschuwt je wanneer de binnenluchtkwaliteit te wensen over laat.”


Over gezonde binnenlucht

CO2 zit in de lucht die we uitademen en is een goede indicator voor de binnenluchtkwaliteit. Als dat CO2-gehalte alarmerend hoog stijgt, betekent dat namelijk dat de uitgeademde lucht van de aanwezigen niet voldoende ververst wordt en dat dus ook virusdeeltjes niet tijdig weggespoeld worden (volgens de SERV of Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen is in een dergelijke, onvoldoende geventileerde omgeving het risico op besmetting tot 10 keer groter). Zeker in luchtdichte, goed-geïsoleerde en niet-geventileerde ruimtes, loopt dat CO2-gehalte al snel op tot boven de 1200 ppm (parts per million). En dan kan je niet langer spreken van gezonde binnenlucht. Ter vergelijking: buitenlucht bevat doorgaans 400 ppm CO2. Binnenshuis is een maximum van 800 ppm ideaal, 1000 ppm acceptabel en 1200 ppm een bovengrens om van gezonde binnenlucht te kunnen spreken.

Renson Sense

Renson SenseMet de Renson Sense bracht Renson recent nog een gloednieuwe CO2-meter op de markt. Duidelijke kleurcodes geven aan hoe het met de binnenluchtkwaliteit gesteld is en wanneer er actie moet worden ondernomen. De Sense meet overigens niet alleen CO2, maar is ook uitgerust met een vocht-, geurtjes-, geluid- (dB), temperatuur- en lichtsensor. Ook handig: je kan alle parameters in real time volgen via de bijbehorende app op je smartphone én ook de historiek oproepen. Zo kom je te weten of je woning eventueel ook te kampen heeft met andere structurele problemen die dringend moeten aangepakt worden.

De Renson Sense (179 euro) en is hier te koop: https://www.renson.eu/nl-be/order-sense
Renson roept alle werknemers op om hun eigen gezonde thuiskantoor in de kijker te zetten met de hashtag #healthyhome