Architectuur

Eindelijk vergunning voor waterwoningen en hotel Maasvallei

De stad Dilsen-Stokkem heeft de bouwvergunning afgeleverd voor een nieuw vakantiepark in het gebied De Maasvallei-Lanklaar.
Teema International neemt het project voor haar rekening: ze bouwen een hotel in de vorm van een rotsblok met 150 kamers, 32 villa’s op de oude mijnterril en 80 waterwoningen op palen in het meer . Het vakantiepark aan Nationaal Park Hoge Kempen zal zorgen voor 600 jobs en 220 miljoen euro kosten. De indirecte tewerkstelling hierdoor zal ook niet gering zijn.

Duurzaam concept en toparchitectuur

“De Maasvallei is al sinds 1993 bestemd voor een recreatief project. De plek stond als verblijfspark aangegeven in het masterplan van het Nationaal Park Hoge Kempen. Nochtans haakten verschillende kandidaat-investeerders in die tijd af”, zegt burgemeester Lydia Peeters.

“We zijn blij dat we met Teema International een erg solide partner gevonden hebben, die gelooft in de toeristisch-recreatieve reconversie van dit prachtige gebied.
Het gaat om een ambitieus project, met een erg duurzaam concept dat afwijkt van de traditionele vakantieparken.
Zo is er veel aandacht besteed aan de architectuur van de verschillende villa’s, waardoor deze optimaal geïntegreerd worden in het landschap.

Bovendien wordt het geen afgesloten geheel, maar blijft het een open park aan de ingang van het Nationaal Park Hoge Kempen, waar iedereen kan komen wandelen.”

Het ontwerp is van de hand architect en landschapsarchitect Paul Vandenbussche van TEEMA-architecten , het Antwerpse architectenbureau.



Prana Resort

Ko Van Garderen van Teema: “Aan de waterplas komt een viersterrenhotel met 150 kamers. Het hotel ziet eruit als een rots in het landschap. Op de oostelijke heuvel (terril) komen 32 heuvelvilla’s: luxe-bungalows die in de terrilwand worden gebouwd als kijkdozen op het landschap. Op de waterplas komen 80 watervilla’s of paalwoningen, met een uniek uitzicht op het 100 ha grote meer. Er worden ook nieuwe waterplassen aangelegd in de bossen naast de Boslaan zodat dir een echt krekenbos wordt. Het gebied krijgt ook een nieuwe naam. De Maasvallei zal aangepast worden in 'Prana Resort', wat ‘leven en rust’ betekent. De architectuur is top en bovendien duurzaam! Na voltooiing van deze eerste fase zal Teema International nog eens 500 bijkomende paalwoningen aanvragen, in het bos tussen de Hoeveweg en de Boslaan.”

600 jobs

Burgemeester Peeters: “Het project is erg belangrijk voor Dilsen-Stokkem omdat het voor de bouw en de uitbating minstens 600 jobs oplevert. Sinds de sluiting van enkele grote bedrijven in Lanklaar proberen we kansen te creëren voor nieuwe investeerders die kunnen zorgen voor nieuwe banen.

We zijn dan ook erg opgetogen dat we in deze crisisperiode toch goed nieuws kunnen brengen over bijkomende jobs.”

Het ontwerp wordt door heel politiek Limburg op handen gedragen en zal de regio verder doen evolueren op het vlak van natuurgebonden toerisme.

Door zijn uitzonderlijke concept en vormgevening zet het park de plek op de wereldkaart en krijgt de toeristische ambitie van de provincie eindelijk ook een eigen architecturale vorm.

Ook interessant