Meubelen

Eetkamerstoel: gebruiksvoorwerp of design object?

Eetkamerstoel: gebruiksvoorwerp of design object?
Is een eetkamerstoel louter een gebruiksvoorwerp? In een hedendaagse woning is het vaak veel meer. Het hoort thuis in het volledige design van de leefruimte. Als je gasten ontvangt, moeten ze niet gewoon lekker kunnen zitten. Het moet ook uitnodigend zijn om er te gaan zitten . Het moet passen bij het geheel, zodat het totaalbeeld ook een zekere rust uitstraalt. Om te passen bij het geheel zijn er verschillende criteria te overwegen. Het kan gaan om de afmetingen, de gebruikte materialen of de vorm.

Vorm

Eetkamerstoelen zijn er in verschillende vormen. Zo zijn er bijvoorbeeld klassieke stoelen tegenover kuipstoelen. Een kuipstoel is een stoel waarvan de zitting er uit ziet als een kuip. Het is gevormd naar de natuurlijke vorm van de wervelkolom en is zeer comfortabel. Het ziet er modern uit en past dan ook best in een modern interieur.

Andere vormen van stoelen kunnen ook divers zijn. Vooral het onderstel kan veel verschillen. Zo hebben de meeste stoelen gewoon 4 poten. Maar er bestaan bijvoorbeeld ook stoelen met een sledepoot.

Als je graag eetkamerstoelen hebt die makkelijk te verplaatsen zijn, kan je zelfs opteren voor stoelen met wielen. Zeker bij zware stoelen is dat geen overbodige luxe.

Eetkamerstoel: gebruiksvoorwerp of design object?

Materialen

Er is uiteraard ook een grote variëteit in materialen voor stoelen. Zowel in het onderstel als de afwerking van de zitting. Voor het onderstel wordt meestal gebruik gemaakt van hout of metaal om voor de nodige stevigheid te zorgen. Voor de zitting en leuning is de keuze meer uitgebreid.

Om met het modernste te beginnen, een kunststof stoel ziet er vooral strak en modern uit. Het is ook makkelijk schoon te maken en verkrijgbaar in zeer diverse kleuren. Zo is er voor elk modern interieur wel een kleurtje te vinden.
Velvet of velours eetkamerstoelen zijn tegenwoordig ook weer trendy en hebben een luxueuze uitstraling.
Leer of kunstleer heeft dan weer een stoere uitstraling en is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Vooral echt leer heeft een natuurlijke look.
Stoffen eetkamerstoelen zijn meestal lekker zacht om op te zitten en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen. Een stoffen zitting is echter wel gevoeliger aan vlekken en al zeker als je een lichte kleur kiest.
Tenslotte zijn er ook nog steeds houten stoelen. Deze geven een meer vintage gevoel. Ze zijn ook het duurzaamst en makkelijk te onderhouden.

Afmetingen

Uiteraard is het ook van belang de juiste grootte van stoel te kiezen. Te grote (of te veel) stoelen in een kleine ruimte kan beklemmend overkomen. Daarom is het best om ervoor te zorgen dat er rond de tafel met stoelen nog voldoende ruimte over is. Als je graag grote stoelen hebt, maar de ruimte is eerder beperkt, ga dan liever voor minder stoelen. Heb je graag veel vrienden tegelijkertijd uitnodigt, kan je beter opteren voor smallere stoelen. Het is vaak ook gezelliger om wat dichter bij mekaar te kunnen zitten.

Als je stoelen met armleuningen kiest, moet je er wel rekening mee houden dat die meer plaats innemen dan stoelen zonder armleuningen. Anderzijds is het wel comfortabeler om lange tijd door te brengen op een stoel met leuningen dan een zonder.

Tip: Je kunt op het plan van de ruimte waar de tafel en stoelen moeten komen alles eerst uittekenen. Vergeet daarbij niet de tafel, stoelen en eventueel andere accessoires, zoals een bijzettafeltje of staande lamp. Een andere mogelijkheid is om in karton de afmetingen van de meubels uit te knippen en neer te leggen in de ruimte zelf. Zo kan je zien of er voldoende ruimte over blijft om nog vlot rond te lopen als de stoelen bezet zijn.

Eetkamerstoel: gebruiksvoorwerp of design object?