Nieuwbouw

Eerste steenlegging van de Euroscoop in Tilburg

Op vrijdag 18 januari 2008 vond de eerste steenlegging plaats van de megabioscoop ‘Euroscoop’ ingeplant aan de Prof. Goossenslaan te Tilburg. De eerste plannen van de gemeente voor deze invulling van de site dateren reeds van 1999. De terreinen aan de Stappegoor moesten voor een decentralisatie van diverse ontspanningsfaciliteiten zorgen in het centrum van de gemeente. Dit om oplossing te bieden aan de klassieke knelpunten wanneer deze gesitueerd zijn in het centrum van een gemeente of stad (parkeerproblemen, oppervlaktegebrek, bereikbaarheid, ….).
Naast een bioscoop werd geopteerd voor een ijssportcentrum en studentenbehuizing. In combinatie met de reeds aanwezige sporttereinen en de nabijheid van diverse scholen moet deze site voorzien in ontspanningsfaciliteiten voor iedereen. De megabioscoop diende ook meer te worden dan enkel een filmervaring….

De gemeente Tilburg vond in het Belgische Euroscoop de geschikte bouwpartner. Deze bioscoopketen heeft reeds vestigingen in Sint- Niklaas, Genk, Maasmechelen, Lanaken en Jambes. Het Belgische architektenburo architekten A. uit Gent concipieerden een gebouw dat verschillende functies op een ongedwongen manier zou combineren. Het programma voorziet naast de bioscoopfunkties in diverse horecafaciliteiten, winkeloppervlakte, een fitness- en welnesscentrum en parkeermogelijkheid.



Het gebouw zou geen gesloten gebouw worden zoals zovelen in z’n soort, zo kon men deze bouwwijze op een creatieve manier uitbuiten.
Architekten A. opteerden voor een kleurrijk alternatief, een consequente toepassing van primaire kleuren die herinneren aan een Nederlands verleden van De Stijl, Rietveld, Mondriaan... Door het stapelen van volumes kreeg het gebouw uit elk perspectief een aantrekkelijk aanzicht. Een homogeen volume in betonpanelen werd op een glazen sokkel geplaatst waardoor het noodzakelijke gigantische bouwvolume zwevend lijkt. Deze glazen sokkel kreeg een kleurrijke ‘bar-code’ mee.

De architekten namen de voorziening van de noodzakelijke reclamepanelen op in het ontwerp om te voorkomen dat deze in een later stadium afbreuk zouden gaan doen aan het totaalconcept. De oplossing werd uiteindelijk kenmerkend voor de vormtaal van het gebouw. Er werden een 5 tal ‘torens’ voorzien die elk op hun beurt een focuspunt vormen voor de omgeving. Deze torens dwingen de reclame in een specifieke structuur, die de perceptie van het gebouw niet aantast, integendeel ze juist versterkt.

De opening van het gloednieuwe komplex is voorzien op 27 juni 2008 en voorziet 12 zalen met samen tweeduizend zetels, 3 sportwinkels met een totale oppervlakte van ca. 3500m2, 3 horecafaciliteiten en een fitness- en welness centrum en ruim 360 parkeerplaatsen.