Duurzaam Bouwen

Eerste energieneutrale school van Nederland

Heerhugowaard krijgt als eerste Nederlandse gemeente een energieneutrale school. Het nieuwe gebouw van het Huygens College (vmbo) en de Polsstok (praktijkonderwijs) wekt evenveel energie op als het gebruikt. Ector Hoogstad Architecten ontwerpt een ‘dorpje’ dat zo veel mogelijk in zijn eigen behoeften voorziet. Naar verwachting opent de energiezuinigste school van Nederland in 2012 zijn deuren.
Speerpunten in het ontwerp van de duurzame school zijn energieneutraliteit, gezondheid, watermanagement en afval- en materiaalbeheer. Het gebouw voorziet straks in zijn eigen energiebehoefte. De compacte vorm verlaagt het energiegebruik en zorgt ervoor dat bij de bouw minder materiaal nodig is. Er zal zo veel mogelijk gebruik worden gemaakt van gerecyclede grondstoffen.

Verschuifbare panelen voor de ramen beperken het warmteverlies en de opwarming. Zomers wordt warmte in de bodem opgeslagen voor gebruik in de winter. Koude wordt ’s winters opgeslagen voor gebruik in de zomer. Sensoren zorgen ervoor dat verlichting en verwarming alleen gebruikt worden als het ook echt nodig is. Bijna 2000 m2 zonnepanelen wekken het laatste beetje benodigde energie op.

Ondanks de vele voorzieningen is techniek maar één aspect van duurzaamheid, zegt architect ir. Joost Ector. “Duurzaamheid gaat vooral ook over het voorzien in je eigen behoeften. Dat sluit goed aan bij de behoefte aan zingeving van het praktijkonderwijs. We ontwerpen eigenlijk een klein ‘dorpje’ waarin mensen op een duurzame manier samenleven. Zo gebruiken de leerlingen straks hun eigen producten én leveren die aan buurtbewoners.



Het project past in de groene ambities van Heerhugowaard. In 2030 wil de stad volledig CO2-neutraal zijn. Eerder ontwikkelde de gemeente al de Stad van de Zon, een CO2-emissieneutrale woonwijk. Agentschap NL heeft de nieuwe school 500.000 euro subsidie toegekend in het kader van het Unieke Kansen Programma ‘Naar energieneutrale scholen en kantoren’.

Ector Hoogstad Architecten ontwerpt momenteel ook het nieuwe Montessori College Nijmegen. Eerdere ontwerpen voor voortgezet onderwijs zijn onder meer De Meander (Gouda), het Picasso Lyceum (Zoetermeer) en Avans Hogeschool (Tilburg).