Interieur

Eerste editie Belgium Art & Design denderend succes!

Eerste editie Belgium Art & Design denderend succes!
Afgelopen weekend smolten ’s lands kunst en design op grote schaal samen tijdens Belgium Art & Design... en met succes! De BAD-beurs gaf meer dan 12 000 bezoekers directe toegang tot Belgiums finest: unieke kunstwerken en ontwerpen van eigen, creatieve bodem, boeiende curatoren, tastings en foto- en filmvertoningen boeiden zowel kijk- als kooplustigen. Het gevarieerde aanbod – van schilderkunst en beeldende kunstwerken tot strak design – kon op veel bijval rekenen van een kunstzinnig publiek. Na het onverhoopt succes staat één ding vast: BAD is coming back!

Wie voorbije donderdag, vrijdag, zaterdag of zondag een bezoekje bracht aan de Gentse Eskimofabriek, ontdekte de eigentijdse creativiteit van kunst en design op Belgium Art en Design. De totale sfeerbeleving stond er centraal en maakte de beurs dé hotspot voor alle kunstliefhebbers en design addicts. Een grensoverschrijdende aanpak, dus. Maar waarom ook niet? Iemand die het werk van hedendaagse kunstenaars waardeert, raakt waarschijnlijk ook geboeid door een knap vormgegeven stoel. En liefhebbers van hoogstaand design lopen vast niet ongeïnteresseerd voorbij een artisieke parel. Interesses kennen geen beperking, net daarom was BAD hét event van het afgelopen weekend.

Nieuwsgierig naar creativiteit

Voor iedereen die geïnteresseerd is in hedendaagse trends viel op BAD heel wat te ontdekken en te beleven. Zo waren er, naast tal van kunst- en designstanden, filmvertoningen, foto-exposities, een koffie pop-up van True Beans, een heuse cigar lounge, een BAD-garden en verschillende (gin-tonic) bars. Voor ieder wat wils dus en dat uitte zich ook in het BAD-publiek.

Naast professionele art of designkenners viel op dat het gros van de bezoekers niet om beroepsredenen, maar puur uit interesse een kijkje kwam nemen. Kunstliefhebbers en designaddicts van alle leeftijden gingen op zoek naar inspiratie of een pièce unique. Ook een babbeltje met de aanwezige ontwerpers en curatoren gingen ze niet uit de weg. Het staat vast: Belgen zijn wel degelijk nieuwsgierig naar creatief talent van eigen bodem!

Platform voor jong talent

Belgische kunst en design zijn meer dan eens op zoek naar een weg om te communiceren. Belgium Art & Design zorgde, door middel van dit unieke event, voor een onmiddellijk contact en voor gedachtewisselingen met het publiek.

Niet enkel gevestigde waarden als Alain Gilles, Liliane Vertessen of Sylvain Willenz hechten hier belang aan, maar vooral jonge ontwerpers en kunstenaars zoeken een platform om hun werk te delen met vaderlandslievende design- of kunstfans. BAD wijdde daarom, met een licht chauvinistisch getinte trots, een volledige verdieping aan jong talent.

Eerste editie Belgium Art & Design denderend succes

Human-to-human

Belgium Art & Design was natuurlijk ook een beurs pur sang, waar al het tentoongestelde werk vergezeld werd van een prijskaartje en dus te koop stond. Maar ook hier gooit het event enkele muurtjes neer.

“BAD is geen business-to-businessbeurs, noch een business-to-consumerbeurs, maar wel een human-to-humanevent”, klinkt het bij organisator Harry Vanhoyweghen. “Door de nieuwe communicatie vinden de consumenten de weg naar zowel producenten als dealers. Uiteindelijk is voor hen een professioneel advies en het menselijk contact nog van groot belang.”

Kunst en design worden dus steeds toegankelijker. Hoewel de getallen op diezelfde prijskaartjes natuurlijk niet meteen in de buurt kwamen van de gemiddelde cadeaubon, liet menig bezoeker zich maar wat graag overhalen.

Smaakt naar meer

BAD gelooft sterk in de kracht en de meerwaarde van Belgische kunstwerken, ontwerpen en producten. Net om die reden lag de focus op het label ‘van eigen bodem’. Of we het nu beseffen of niet, kunstwerken, ontwerpen en producten hebben een onmetelijke invloed op onze mindset, onze persoonlijke uitdagingen en ons maatschappelijk en cultureel leven. Ze stimuleren ons tot creatief en innovatief nadenken.

Belgische art en design vonden elkaar op unieke wijze tijdens deze eerste editie van BAD. De reacties van de bezoekers waren unaniem: dat smaakt naar meer. Het evenement was een schot in de roos en dus bleek opnieuw dat de nood aan een platform waar kunstenaars en ontwerpers zich samen kunnen uiten én promoten groot was. Om die reden gaat BAD gewoon door: verwacht je aan een tweede editie, met nog meer Belgisch talent!

Ook interessant