Interieur

Eerste Awards uitgereikt en tentoongesteld op Interieur 08

Eerste Awards uitgereikt en tentoongesteld op Interieur 08
De winnaars van de eerste Belgische prijzen voor goed design en innovatieve productontwikkeling zijn bekend. Initiatiefnemer INTERIEUR FOUNDATION wil met DESIGN at WORK innovatie meer zichtbaarheid geven en goed design opentrekken naar alle bedrijfssectoren. Op maandag 20 oktober, om 17 uur, worden de DESIGN at WORK Awards officieel uitgereikt in aanwezigheid van minister Vincent Van Quickenborne op de internationale biënnale INTERIEUR in Kortrijk, waar de winnende producten en materialen van 17 tot 26 oktober ook worden tentoongesteld.

Het nieuwe initiatief DESIGN at WORK van de INTERIEUR FOUNDATION is een primeur voor ons land. De awards richten zich tot in België gevestigde bedrijven en ontwerpers die goed ontworpen producten en materialen produceren of dito diensten aanbieden. Kmo of multinational is van geen belang, zolang innovatieve productontwikkeling en degelijk functioneel design maar vooropstaan.

Overzicht 6 winnaars & 18 eervolle vermeldingen

• Categorie Vrije tijd
winnaar: Eliet met groenversnipperaar NEO
eervolle vermelding: - Achilles Associates (flax-carbon koersfiets ‘Museeuw-bikes MF5’)
- Beyondsnow (snowboardbinding ‘Strap-in’)

• Categorie Mobiliteit
winnaar: Bombardier met bi-directionele tram Flexity Oulook
eervolle vermelding: - Curana (fietsspatbord ‘D ’VIDE’)
- HP (notebook PC HP Compaq 2710p)
- Samsonite (bagage ‘Cosmolite’)

• Categorie Werk
winnaar: Technospace met paravent Buzzispace (zie foto rechts)
eervolle vermelding: - Werkhuizen Landuyt (paneelzaag ‘Robland NZ Axis Ergo’)
- MateriO Belgium (materialenbibliotheek)
- Steelcase (bureaustoel ‘Amia’)

• Categorie Zorg
winnaar: Philips met ochtendglorensimulator Wake-up Light
eervolle vermelding: - P. Hoet (bril ‘Aicha’)
- Pars pro toto (combinatie babytas-zitje ‘Hoppop’)
- Verhaert Masters in Innovation (gezondheidssensor voor ouderen ‘Zenio Vitaltronics’)

• Categorie Communicatie
winnaar: Design Museum Gent met designeducatieprogramma
eervolle vermelding: - AGC Flatglass (glas met geïntegreerde LED-verlichting ‘Glassiled’)
- Colombo design (signalisatie‘NMBS/SNCB corporate identity’)
- Modular Lighting Instruments (Corporate communication, ‘The Light-box’)

• Categorie Wonen
winnaar: KitchenAid met geïntegreerde vaatwasser In-Sink (zie foto boven)
eervolle vermelding: - Alinea (serveerschaal ‘Caldafreddo’)
- Decospan (fineerpanelen ‘Shinnoki’)
- Wienerberger (referentieboek dakpannen ‘Sky of Rooftiles’)
- When Objects Work (bestek)

Vanaf 17 oktober tentoonstelling winnaars en inzendingen tijdens INTERIEUR 08

Met 154 inzendingen van 110 bedrijven is de eerste editie alvast een succes. De zes winnaars in de zes categorieën (vrije tijd, mobiliteit, werk, zorg, communicatie, wonen) zijn intussen bekend (zie overzicht + detailinfo in catalogus, de persfoto’s zijn beschikbaar via www.rcapress.be). Op de interieurbiënnale INTERIEUR 08 – van 17 tot 26 oktober in Kortrijk Xpo – is alvast een speciaal platform vrijgemaakt, op de centrale Rambla van 500 m2 groot, waar de innovatieve producten, diensten of materialen van de deelnemende bedrijven worden tentoongesteld in een scenografie waarbij de ‘human factor’ centraal staat als bindend element.

Internationale jury

De internationale jury, die op 2 september de inzendingen beoordeelde, werd samengesteld met volgende designautoriteiten: Philippe Picaud (directeur design Decathlon, FR), Brigitte Borja de Mozota (professor design Brunel University, UK), Paul Mijksenaar (visually oriented design&information systems, NL), Adam Goodrum (designer, AU), Axel Enthoven (designer Enthoven Associates, BE). De jury bekeek de innovatieve kwaliteiten van de meer dan 150 inzendingen met een getraind oog.

Belgisch jurylid Axel Enthoven: “De DESIGN at WORK Awards vormen als het ware de brug tussen innovatieve Belgische bedrijven, het Belgisch ontwerptalent en het grote publiek. In de toekomst willen we nog meer kijken naar de designkennis achter de resultaten, dan naar de resultaten zelf. De gedachte dat ‘design een professionele bezigheid is en geen product ansich’ wordt sterk gedragen. Als panel waren we ook onder de indruk van de tijdloze kwaliteit van de inzendingen. Design is nooit zoals we ons het voorstellen.”

2009, Europees Jaar van Creativiteit en Innovatie

DESIGN at WORK is de eerste manifestatie onder het logo van het Europees jaar van Creativiteit en Innovatie.

Ján Figel, lid van de Europese Commissie verantwoordelijk voor Opleiding & training, Cultuur en Jeugd – Europese Jaar van Creativiteit en Innovatie 2009: “Als ingenieur van opleiding vind ik dat design allereerst functioneel moet zijn – wat ook benadrukt wordt door het specifieke thema van DESIGN at WORK. Maar als Europees Commissaris verantwoordelijk voor opleiding, cultuur en jeugd, hecht ik ook veel belang aan verbeelding, aan speels design dat nieuwe horizonten verkent en je geest verrijkt. Als Europeanen zouden we vaker moeten stilstaan bij het belang van innovatie en creativiteit. Ik hoop dat de bezoekers van INTERIEUR 08 alvast genieten én iets opsteken van de expo rond DESIGN at WORK. ”

December 2009, biënnale DESIGN at WORK

De uitreiking en tentoonstelling van de eerste DESIGN at WORK AWARDS zijn een eerste stap. In 2009 zal DESIGN at WORK innovatie en productontwikkeling verder visualiseren door de DESIGN at WORK EXPO, die plaatsvindt van 4 tot 10 december 2009 in Kortrijk Xpo voor bedrijven met een innovatieve spirit en zin voor design. DESIGN at WORK EXPO zal voor de bezoeker een bijzondere ervaring zijn: hij kan er kennismaken met state-of-the-artoplossingen waarin hij als gebruiker centraal staat.

Ook interessant