Interieur

Discussie en debat centraal op 21ste Design Biënnale Kortrijk

Discussie en debat centraal op 21ste Design Biënnale Kortrijk
Tien dagen lang kan de bezoeker op INTERIEUR 08 genieten van uiteenlopende voordrachten, workshops, discussies en presentaties. Een centraal forum in hal 4 en de grote feestzaal bieden ruimte aan een uitgebreid programma, georganiseerd in samenwerking met verschillende partners.

INTERIEUR 08 en het nieuwe platform ‘Design at Work’ houden dit jaar de discussie gaande met een uitgebreide lijst aan boeiende sprekers en actuele thema’s. Geïnteresseerd in innovatieve ontwerpen, nieuwe toepassingen of de laatste trends? Het centraal forum in hal 4 en de grote feestzaal zijn ‘the place to be’ voor een goedgevulde lezingenreeks.

FORUM

vrijdag 17 oktober – dag van de professionelen

12.00 u Lezing door Anna Kirah (DK) en Tülay Yüksel (TK/NL): People-centered Product Innovation & Unchained Working, i.s.m. Mewaf.
13.30 u Prijsuitreiking Designer van het jaar: Stefan Schöning (BE), i.s.m. Weekend Knack & Weekend Le Vif / L’Express
14.30 u Material Update 2008 door Elodie Ternaux (FR): Material Update 2008, i.s.m. MateriO Belgium
16.30 u Innovation Driven Car Design door Pierre Leclercq (BE) en Jean Vanderschuren (BE), i.s.m. BASF

zaterdag 18 oktober

11.00 u Alain Berteau (BE), designer van het jaar 2006: Beyond Show Business
13.00 u Nedda El Asmar (BE), designer van het jaar 2007: La Passion des Evidences
15.00 u Stefan Schöning (BE), designer van het jaar 2008

maandag 20 oktober

11.00 u Valérie Barlet (BE): Glassiled, Capture the Light, i.s.m. AGC Flat Glass Europe
13.00 u Anita Evenepoel (BE) over nieuw textiel, i.s.m. INTERIEUR 08, Futurotextiel 08 en Weekend Knack
15.00 u Where technology meets design. Annual meeting Agoria Vlaanderen.

dinsdag 21 oktober – Dutch Design Day

11.00 u Industrial designer en cartoonist Joost Swarte (NL): a museum for Hergé, over de samenwerking met de Franse architect Christian De Portzamparc voor het Belgische Hergé-stripmuseum
13.00 u Architect Rob Wagemans (NL), the World according to Concrete
15.00 u Designer Richard Hutten (NL): Layers, on the significance in his work
16.00 u Ann Maes (BE): The critical Mass: on relevant, good and durable design

woensdag 22 oktober

11.00 u Michael Sheridan (USA) over ‘Arne Jacobsen and the Golden Age of Danish Design’, i.s.m. Vola
13.00 u Jos Stuyfzand en Dirk Vananderoye over Ambient Experience: We can design your experience! Can we? i.s.m. Philips Design
15.00 u Clio Brzakala en Jean-Pierre Debever (BE): voorstelling van success stories uit Wallonië, i.s.m. Design Wallonie/AWEX

donderdag 23 oktober

11.00 u Julie Vandenbroucke (BE) en Philip Maertens (BE): Arteconomy meets Siemens. Over de band tussen kunst en economie, i.s.m. Arteconomy.
15.00 u designer Inga Sempé (FR), i.s.m. Ligne Roset

vrijdag 24 oktober – MOBILITY EVENT door Flanders InShape

11.00 u Off road: boat & bike
door Koen Elsen/Achilles Associates en Fangio Reybroeck / Museeuw Bikes: Museeuw Bikes, sharing the experience
door Ben van Hool / Zeydon: Zeydon, a Yacht built in Flanders
13.00 u On the road: car & agricultural vehicle
door Frans Hegge / Hegge ID & Geert Nerinckx / New Holland
15.00 u Public Transport door Enthoven Associates

zaterdag 25 oktober

11.00 u Design & Communicatie door Groep Vandamme (BE), i.s.m. Stichting Kunstboek
13.00 u Maarten Leyts (BE): Youth & Trends, i.s.m. Trendwolves

zondag 26 oktober

11.00 u Julie Vandenbroucke (BE) en Philip Maertens (BE): Arteconomy meets Siemens. Over de band tussen kunst en economie, i.s.m. Arteconomy.

MASTERLECTURES

Een reeks masterlectures biedt de bezoeker een boeiende afsluiter aan de INTERIEUR 08-biënnale. In de grote feestzaal van Kortrijk Xpo trekt INTERIEUR 08 gastsprekers aan met internationale uitstraling.

maandag 20 oktober om 17.00 u
Michael Braungart (DE) – Cradle to Cradle

Michael Braungart, chemicus, oprichter van het Environmental Protection Encouragement Agency en auteur van het boek Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things (2002), vertelt aan de hand van zijn ‘cradle to cradle’-principe rond duurzaamheid. Hij pleit niet voor versobering en anticonsumentisme, maar stelt dat groei, overvloed en een schoon milieu zeer goed samen kunnen gaan. Inmiddels hebben o.a. Nike, Ford Motor company en Herman Miller het basisparadigma al overgenomen.

Deze lezing wordt georganiseerd i.s.m. Herman Miller, HM Ergonomics en Design at Work. De lezing wordt gevolgd door de uitreiking van de eerste Design at Work Awards.

woensdag 22 oktober om 18.00 u
Jan Kriekels (BE): By wiring 5 passions we break through the traditional way of thinking

Jan Kriekels (BE), Art Director en Director Marketing van Jaga, nodigt een aantal jonge architecten en ingenieurs uit om mee te debatteren over duurzaamheid in de creatieve economie. Vanuit zijn antropologische achtergrond is hij steeds op zoek naar manieren om de traditionele visies op industrie, kunst en economie te doorbreken. Hij is dan ook een enorme promotor van de creatieve economie. In het panel zitten o.m. Geert Palmers van 3E en ook het duo Kersten Geers en David Van Severen die dit jaar instaan voor het Belgische paviljoen op de Architectuurbiënnale in Venetië.

Deze lezing wordt georganiseerd i.s.m. Jaga

donderdag 23 oktober om 18.00 u
Erwan Bouroullec (FR)

De Britse ontwerper Jasper Morrison beschreef het werk van de Ronan en Erwan Bouroullec ooit als "bedachtzaam en gedisciplineerd, met een echte spirit en poëzie." De twee Bretonse broers werden in korte tijd wereldberoemd met hun baanbrekende designvoorstellen voor firma’s als Cappellini, Habitat, Issey Miyake, Kartell, Kvadrat, Ligne Roset, Magis, Vitra en de Kréo Gallery. De broers Bouroullec werden dan ook al snel gezien als het beste wat Frankrijk voortbracht op het gebied van moderne vormgeving sinds Philippe Starck. Al vergelijken ze zichzelf zeker niet met deze laatste, want zelf verkiezen ze subtiliteit boven extravagantie. Hun ontwerpen kenmerken zich dan ook door een minimum aan materialen, vormen en kleuren. Deze ‘alles-ontwerpers' experimenteren graag met oude en nieuwe materialen en combineren zowel ambachtelijke als industriële projecten.

Deze lezing wordt georganiseerd i.s.m. Archipel en Designregio Kortrijk

vrijdag 24 oktober om 18.00 u
Fabio Novembre (IT) - No Sense of Privacy

Ook Italië heeft enkele enfants terribles rondlopen. De 42-jarige architect en designer Fabio Novembre is één van hen. Deze explosieve en energieke ontwerper noemt zich dichter en filosoof. Toch zijn het vooral zijn opmerkelijke objecten en grandioze ruimtes die in het oog springen. De stoel ‘her’ voor Casamania is op z’n minst flamboyant te noemen. Naast tal van bars, restaurants en boetieks werkte hij ook voor o.m. Cappellini en Bisazza. Fabio Novembre vertelt alles over zijn ontwerpen in de lezing ‘No Sense of Privacy’.

Deze lezing wordt georganiseerd i.s.m. Gispen