Duurzaam Bouwen

Een succesverhaal over intelligent gebouwenbeheer

In 2007 kondigde het bedrijf Derbigum® de oprichting van een nieuwe afdeling aan: Derbigum Energies, een uniek, baanbrekend totaalconcept rond besparing en productie van energie via het dak. Eind 2009 vertegenwoordigde Derbigum Energies al 20% van de totale omzet van Derbigum. Welke conclusies kunnen we hieruit trekken? Wat mogen we in de toekomst verwachten? We nemen enkele grote projecten van Derbigum Energies in verschillende werelddelen onder de loep om de geheimen achter het succes van deze onderneming te doorgronden.

Derbigum energies, synoniem van intelligent gebouwenbeheer

Derbigum Energies is een afdeling van Derbigum en verenigt experts op het gebied van energieaudits, energiebesparingen en de productie van hernieuwbare energie. Derbigum Energies biedt budgeten milieuvriendelijke oplossingen voor het energie-efficiënt beheer van gebouwen: een volledige energieaudit van de vestiging, de uitwerking van een aangepaste globale oplossing, de werfopvolging en het onderhoud door een netwerk van partners.

Derbigum Energies biedt ook advies aan financiële instellingen die overstelpt worden met kredietaanvragen van ondernemingen die in milieuvriendelijke projecten willen investeren.

De energieaudits van Derbigum Energies bestuderen drie grote aspecten:
  • de kosten voortgebracht door het gebouw en de punten waar de energierekening verlaagd kan worden;
  • de mogelijkheden om het airconditioningsysteem te optimaliseren;
  • de mogelijkheden om het comfort en de levens- en werkomstandigheden te verbeteren.
Derbigum Energies vandaag:
  • 9 MWp zonnepanelen per jaar
  • meer dan 100 projecten per jaar
  • actief in 12 landen
  • 30 energiedeskundigen in twee continenten
In 2009 was Derbigum Energies goed voor 20% van de totale omzet van Derbigum. Tegen eind 2010 wil het bedrijf dit aandeel optrekken tot 30 of zelfs 40%.

Project 1: Flanders Expo

Beschrijving van de opdracht
In september 2009 haalde de Belgische onderneming Enfinity een megaproject binnen: de renovatie van het dak van Flanders Expo, de tentoonstellings- en beurshallen in Gent, beheerd door de Artexis Groep. De investering moest zo rendabel mogelijk zijn. De grote uitdaging was de omvang van het project, de vestiging bestaat immers uit acht hallen met een totale oppervlakte van 52.000 m².

Gebruikte Derbigum-producten
Enfinity koos Derbigum Energies als partner en bood zo de eigenaar van Flanders Expo een reële meerwaarde: het dak produceert niet alleen onmiddellijk recupereerbare elektriciteit, maar geniet bovendien een garantie van 20 jaar. Derbigum is trouwens de enige in zijn sector die een dergelijke garantie biedt op waterdichte daken. Door het geringe gewicht van de Derbisolar-laminaten (3,5 kg/m2) moest de structuur van het gebouw niet aangepast worden. De plaatsing via verlijming vermeed dat er perforaties moesten gemaakt worden.

Derbigum leverde en plaatste de Derbisolar Base en de Derbisolar-laminaten voor dit project. Het bestaande waterdichtingsmembraan was een DERBIGUM SP FR® die nog geen tien jaar oud was en nog in heel goede staat verkeerde. Deze diende als basis voor de Derbisolar Base, die met DERBIBOND NT® koudlijm werd aangebracht. Zodra de Derbisolar Base er lag, werden de Derbisolar-laminaten geïnstalleerd door gespecialiseerde teams, die achteraf ook zullen instaan voor het onderhoud.

De uitdaging
Derbigum voerde de installatie in recordtijd uit dankzij de efficiëntie en het professionalisme van zijn medewerkers. De werken gingen van start op 24 september 2009 en waren af op 21 november 2009 – in twee maanden tijd, een heuse krachttoer. Dit was alleen mogelijk door de vlotte samenwerking tussen de diverse betrokken partijen: het plaatsingsfiliaal Asphalis, de bedrijven IRC, Segula, Groep Biesmans en Delos Europe. Met andere woorden: eendracht maakt macht.

Het project in cijfers
• 1,87 MWp, in de vorm van 15.000 Derbisolar-laminaten
• 52.000 m² dakoppervlak
• 5 onderaannemers voor de installatie van het waterdichtingsmembraan en de laminaten met tot
• 50 personen op het dak
• 3,6 km Derbiway-kabelgoten
• 125 km kabels

Project 2: Filclair

Beschrijving van de opdracht
Na 19 jaar trouwe dienst was het dak van Filclair Serren Industry nv in Waregem aan vernieuwing toe. Steeds op zoek naar een pertinente oplossing stelde de CEO van deze onderneming maar één voorwaarde: de investering moest zo rendabel mogelijk zijn.
Filclair Serren Industry nv koos Derbigum Energies als partner en sloeg zo twee vliegen in één klap: het dak werd niet enkel vernieuwd, maar bovendien uitgerust met zonnecellen om zo het bedrijf in zijn energiebehoeften te voorzien.

De uitdaging
Dankzij Derbisolar gaf Filclair Serren Industry nv zijn dakbedekking een toegevoegde waarde. Door de productie van hernieuwbare energie zag het bedrijf zijn energiekosten flink dalen. Het waterdichtingsbedrijf Asphalis werd belast met de renovatie van het bestaande dak: 9.000 m2 van de totale oppervlakte van 12.000 m2 werden, waar nodig, hersteld.