Een sauna in je eigen huis, het is mogelijk!

  BE   31 januari 2017 Bron: Sauna - Logic-Immo
Even alle stress vergeten in een sauna is een ware zaligheid. Nóg beter wordt het als je er niet eens je deur voor uit moet. Een eigen sauna in huis, volledig naar je wensen: in plaats van er enkel van te dromen, kun je hem ook daadwerkelijk installeren. In dit artikel krijgt u enkele aandachtspunten waarmee je zeker rekening mee moet houden zoals een geschikte plaats en het soort sauna.

Waar installeer je je sauna in huis?

Eigenlijk zijn er geen regels en kun je een sauna om het even waar in je huis plaatsen. Je moet er alleen op letten dat je voldoende ruimte nodig hebt om nog comfortabel te bewegen. Een belangrijk criterium is het aantal personen dat tegelijk van je sauna moet kunnen gebruikmaken. Ook is het erg praktisch als er een badkamer of een douche in de buurt is, zodat je je kunt afspoelen met koud water. Vind je geen geschikte plaats in je huis? Dan is het ook mogelijk om je sauna in een tuinhuis of poolhouse te installeren.

Welke soort sauna?

Er bestaan verschillende types sauna’s. De bekendste is de traditionele Finse sauna, waarbij alle lucht in de cabine wordt opgewarmd. Een alternatief is een infraroodcabine, een sauna met een straalkacheltje. De warmte van dit soort sauna’s wordt doorgaans makkelijker verdragen.

Een andere beslissing die je moet maken: kies je voor een houten sauna of een sauna in kunststof? Ook moet je bepalen of je een zogenaamde vochtige of een droge sauna wil. Ten slotte moet je nog uitmaken of je aanklopt bij een gespecialiseerde firma voor een sauna op maat of dat je zelf een cabine installeert.

De juiste kachel

Het belangrijkste element van een sauna is natuurlijk de kachel. Er bestaan kacheltjes op elektriciteit, gas of hout. Kies je voor een houtkachel, dan is een efficiënte ventilatie cruciaal. Heb je die niet, dan loop je het risico op CO-vergiftiging.

Nog iets waarmee je rekening moet houden: sommige sauna’s verbruiken zo veel energie dat een gewoon stopcontact niet volstaat. In dat geval moet je een elektricien inschakkelen om de nodige aanpassingen te doen.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo