Een huis kopen? Met deze 6 stappen vind je sneller je droomwoning!

Bron: Bouw & Wonen
Een huis kopen? Met deze 6 stappen vind je sneller je droomwoning!
Een huis kopen is een grote stap in het leven van de meeste mensen. Het kan een spannende, maar ook overweldigende ervaring zijn, vooral als je in een gebied wilt wonen waar de huizenprijzen hoog zijn en het aanbod laag is, zoals in de regio Rotterdam. Gelukkig zijn er manieren om deze moeilijkheden te overwinnen en sneller je droomwoning te vinden. Hieronder vind je zes stappen die je kunt volgen om beter voorbereid op huizenjacht te gaan en eerder jouw ideale woning te vinden:

1. Zoek een goede makelaar met ervaring in het gebied

Het hebben van een goede makelaar aan jouw zijde kan het proces van het vinden van jouw droomhuis aanzienlijk vereenvoudigen. Een goede makelaar heeft kennis van de markt, begrijpt wat jij zoekt en helpt je bij elke stap in het proces. Zorg ervoor dat je kiest voor een makelaar in Rotterdam met ervaring in het gebied waarin jij wilt zoeken naar huizen. Dit scheelt enorm veel, aangezien zoín makelaar precies weet wat er wordt aangeboden, wat de plekjes zijn die het best aansluiten bij jouw wensen en wat je scherpste bod zou moeten zijn. Kortom, het maakt het vinden en kopen van een huis in alle opzichten sneller en makkelijker.

2. Sparen maar!

Een huis kopen vereist geld, veel geld. Hoewel er verschillende opties zijn om financiering te krijgen voor jouw nieuwe woning, is sparen nog steeds noodzakelijk. Je kunt namelijk niet meer lenen dan de waarde van het huis. Je zal dus eigen geld nodig hebben voor de extra kosten, zoals de kosten koper of verbouwings- en verhuiskosten. Je moet daarvoor rekenen op zeker zoín Ä 20.000. Maak maandelijks geld vrij om opzij te zetten voor jouw toekomstige huis. Het is ideaal wanneer je ongeveer 10% van de kosten van jouw toekomstige huis bij elkaar gespaard hebt, voordat je gaat zoeken naar huizen.

3. CreŽer overzicht in je financiŽn

In het verlengde van het opbouwen van een spaarpot, is het natuurlijk ook essentieel dat je duidelijkheid hebt voor wat betreft je financiŽn. Voordat je een huis gaat kopen, is het namelijk belangrijk om te weten wat jouw financiŽle mogelijkheden zijn. Niet alleen voor de prijs range van je woning, maar ook voor het verkrijgen van een hypotheek. Maak daarom een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven om te zien hoeveel geld je maandelijks kunt besteden aan hypotheeklasten. Het is ook belangrijk om rekening te houden met en geld vrij te maken voor extra kosten, zoals onderhoudskosten en belastingen. Bij het vaststellen van je maximale hoogte van je hypotheek is het ook goed om onverwachte kosten en lasten in te calculeren. Dit voorkomt dat je straks met dermate hoge hypotheeklasten zit dat je geen extraís meer overhoud om het leven leuk te houden en loop je het risico dat je totaal geen financiŽle veerkracht meer hebt.

4. Benader meerdere banken

Een huis kopen vereist bijna altijd een hypotheeklening. Het is verstandig om meerdere banken te benaderen en hun hypotheekopties te vergelijken voordat je een keuze maakt. Zo kun je de beste optie vinden met de laagste rente en beste voorwaarden die passen bij jouw financiŽle situatie. Ben je starter of nog financieel kwetsbaar, dan zullen banken ook kritischer zijn. Door meerdere banken te benaderen, heb je meer kans dat er een bij zit die akkoord gaat en je een hypotheek verstrekt.

5. Bepaal je wensen

Voordat je op huizenjacht gaat, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat jij zoekt in jouw ideale woning. Maak een lijst met je woonwensen: de kenmerken die belangrijk voor jou zijn, zoals grootte, locatie, aantal slaapkamers of tuinoppervlakte. Dit helpt je gerichter zoeken naar huizen die voldoen aan jouw wensen. Het is natuurlijk wel van belang dat je hierbij realistisch blijft. Je kunt daarvoor zelf eens inventariseren wat de prijzen zijn en wat de mogelijkheden zijn binnen jouw prijsrange. Je makelaar kan je hier uiteraard ook heel goed bij helpen.

6. Vergroot je zoekgebied

Als er weinig aanbod in de regio Rotterdam is waar jij wilt wonen, kan het nuttig zijn om ook buiten deze regio te kijken naar huizen die voldoen aan jouw wensenlijstje. Door jouw zoekgebied iets uit te breiden, vergroot jij de kans op het vinden van jouw ideale woning. Soms is het nodig om concessies te doen voor wat betreft je eisen. Door je horizon iets te verbreden, kun je vaak meer huis voor je geld vinden binnen een kortere termijn.

Het kopen van een huis kopen kan lang en soms frustrerend zijn. Maar met deze zes stappen ben je beter voorbereid en klaar om op huizenjacht te gaan. Het vinden van jouw droomhuis kan even duren, maar als je geduldig en vastberaden blijft, zal het uiteindelijk lukken! Wij wensen je vast veel succes!

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo