Slaapkamers

Een extra kinderkamer creëren

Een extra kinderkamer creëren
Was je een paar jaar geleden op zoek naar een andere woning? Dan had je ruime keuze uit diverse woningen, en kon je ook nog eens onderhandelen over de prijs. Beide is in de hedendaagse overspannen woningmarkt niet meer het geval. Mensen die nu vanwege gezinsuitbreiding op zoek zijn naar een grotere woning, zitten veelal met de handen in het haar. Maar voldoet je woning – behalve een tekort aan ruimte – verder wel nog aan je wensen? Dan is het eigenlijk veel gemakkelijker om de woning waar je nu al in woont te gaan verbouwen. Hieronder lees je alles over het creëren van een extra kinderkamer.

Het grote werk: zorgen voor (een) extra ruimte

Wil je een extra kamer hebben, dan kun je die op verschillende manieren creëren. Heb je een slaapkamer van minimaal vijftien vierkante meter groot? Dan is het mogelijk die op te delen. Heb je een schuin dak? Dan krijg je behoorlijk wat extra vierkante meters woonoppervlakte door een of meerdere dakkapellen te laten plaatsen. Heb je tot slot een plat dak of een dakterras? Dan kun je laten onderzoeken of een opbouw of uitbouw tot de mogelijkheden behoren.

Het interieur van de kinderkamer

Vervolgens is het tijd om na te denken over hoe de kamer er uit zal komen te zien. Een belangrijk onderdeel van de aankleding van de kamer is de vloer. Deze vormt immers van iedere ruimte echt de basis. Voor een kinderkamer is een pvc vloer echt ideaal. Een pvc vloer kan tegen een stootje (maar is niet hard als het kind er op valt), is gemakkelijk schoon te houden, onderhoudsvriendelijk en heeft tot slot goede geluidsabsorberende kwaliteiten. Ook fijn: een mooie pvc vloer hoeft niet veel te kosten. Zeker met de huidige prijzige verbouwingskosten vanwege personeels- en materiaaltekorten zullen veel mensen zich aan een bepaald budget willen houden.

Ook de muren bepalen verder sterk de sfeer in de baby- of kinderkamer. Omdat ongelukjes wel eens voor kunnen komen (ahum), wordt aangeraden te kiezen voor een behang dat je gemakkelijk schoon kunt maken of vlekafstotende muurverf. Nog een laatste aandachtspuntje zijn de stopcontacten. Wil je later dat gepriegel met stopcontactbeveiligers voorkomen? Installeer dan gelijk bij de verbouwing stopcontacten met ingebouwde kinderbeveiliging.

Meubels en accessoires

Is het interieur van de kinderkamer in grote lijnen klaar? Dan is het tijd voor de finishing touch: de meubels en accessoires. Hoewel je het zo gek kunt maken als je zelf wil (uiteraard binnen de ruimte die je hebt), is er qua meubels eigenlijk niet heel veel meer nodig dan een wiegje of ledikant, een commode en een stoel waarop je de kleine kunt voeden. Vergeet hier ook de gordijnen niet, ook voor kinderen is het belangrijk om ’s nachts in een goed donkere kamer te kunnen slapen.

Als het gaat om kleuren en materialen heb je eigenlijk compleet de vrije hand. Waar traditioneel blauw voor jongens en roze voor meisjes werd gekozen, zijn tegenwoordig natuurlijke kleuren zoals okergeel, groen en grijs erg trendy. Meer weten? In een eerder gepubliceerd artikel lees je meer over de laatste trends op het gebied van kinderkamers.