Een draaikiepraam decoreren, hoe doe je dat?

25 maart 2019 Bron: Bouw & Wonen
Een draaikiepraam decoreren, hoe doe je dat?
Als je draaikiepramen gaat decoreren, kan je je beter eerst goed informeren. Je wilt immers iets dat zowel praktisch is in gebruik als mooi om naar te kijken. Gordijnen zijn hiervoor wellicht het minst geschikt. Het is handig om te werken met een raamdecoratie die mee kan kiepen met het raam, m.a.w. de decoratie kan bevestigd worden aan het raam zelf. Welke verschillende soorten raambekleding zijn hiervoor geschikt? Wij helpen je een handje en zetten er een aantal voor je op een rijtje!

Shutters

Shutters worden op het raamkozijn zelf gemonteerd. Hierdoor draaien ze altijd mee met het raam. Shutters hebben de meeste voordelen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in kleine afmetingen gemaakt worden. Er zijn shutters die geschikt zijn voor elke ruimte. Shutters voor de badkamer kunnen zelfs goed tegen vocht, maar houten shutters daarentegen kan je beter niet in een vochtige ruimte gebruiken. Shutters zijn bovendien heel duurzaam en geven een mooie uitstraling aan de ruimte. Het enige minpunt is de prijs, maar daar staat tegenover dat ze heel lang meegaan. Ze worden meestal gemaakt van gecertificeerd hout, wat de duurzaamheid nog meer ten goede komt.

Plissťgordijnen

Plissťgordijnen kunnen ook op diverse manieren aan een draaikiepraam bevestigd worden, namelijk met behulp van draai-kiepraam-steunen, die aan de boven- en onderzijde bevestigd worden. Op die manier blijft het plissť netjes hangen, zelfs als je het raam kantelt. De steunen kunnen eenvoudig om de rand van het aluminium of kunststof kozijn worden geplaatst. Ze kunnen echter niet op een houten kozijn worden geplaatst. Een andere manier van bevestigen is een systeem dat aan het glas kleeft. Dan hoef je zelfs niet te boren of schroeven.

De voordelen van een dubbel plissť zijn; betere isolatie en een makkelijke handgreepbediening. Een nadeel is dat het minder geschikt is voor vochtige ruimtes.

Rolgordijnen

Rolgordijnen kunnen aan een draaikiepraam bevestigd worden door middel van een mini-cassette. Deze cassette heeft zijgeleiders die het rolgordijn begeleiden. De mini-cassette kan eenvoudig op het raam geplakt worden. Deze manier van bevestigen heeft echter maar beperkte maximumafmetingen. Voor een groter raam moet er gewerkt worden met klemsteunen. Deze kunnen eenvoudig op een kunststof of aluminium kozijn geplaats worden, zonder gaten te boren.

Een rolgordijn in een mini-cassette heeft het voordeel dat het de ruimte goed verduistert door de zijgeleiders en ze zijn meestal scherp geprijsd.

JaloezieŽn

Er zijn zowel houten als aluminium jaloezieŽn op de markt. Als je ze wilt monteren op draaikiepramen, heb je zijgeleiders nodig. Dit zijn stevige staaldraden die door de lamellen heen lopen. Op die manier blijven de jaloezieŽn ook netjes langs het raam lopen in de kiepstand. De jaloezieŽn moeten dan dicht genoeg tegen het raam bevestigd kunnen worden, waardoor meestal enkel dunne lamellen kunnen gekozen worden.

Houten jaloezieŽn hebben een mooie, tijdloze uitstraling, maar kunnen niet tegen vocht. Aluminium jaloezieŽn zien er dan weer heel modern uit en kunnen overal gebruikt worden.

Welke optie heeft jouw voorkeur? Hopelijk hebben we je kunnen inspireren om een mooie keuze te maken die past bij jouw smaak.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo