Vastgoed

Eén derde Nederlanders kiest voor volledige hypotheek

Een derde van de Nederlandse huishoudens kiest bij de toekomstige aanschaf van een nieuwe woning voor het afsluiten van een volledige hypotheek. Onder de huidige wetgeving gaat slechts 14% voor een annuïteitenhypotheek, de hypotheekvorm die, bij eventuele uitvoering van de plannen uit het lenteakkoord, als enige het recht op renteaftrek behoudt.
Dat blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy.

Slechts 2% starters verwacht overwaarde bij toekomstige verkoop woning
In de leeftijdsklasse beneden 35 jaar geeft ruim de helft van de huishoudens aan de toekomstige aanschaf van een woning te willen financieren middels een volledige hypotheek. Bij medioren (35 tot 55 jaar) geldt dit voor ruim een derde van de huishoudens. 55-plussers zijn in slechts 21% van de gevallen voornemens een volledige hypotheek af te sluiten. 28% van deze groep denkt een toekomstige woning geheel of gedeeltelijk te kunnen financieren uit de overwaarde van de huidige woning. Van de starters denkt slechts 2% een volgende woning gedeeltelijk te kunnen financieren uit de overwaarde van de huidige woning. Voor alle leeftijdsklassen geldt dat ruim een kwart nog niet precies weet hoe ze een volgende woning willen financieren.

Annuïteitenhypotheek minst in trek bij starters
Slechts 3% van de starters (leeftijdsklasse beneden 35 jaar) zou bij de aanschaf van een nieuwe woning op voorhand kiezen voor een annuïteitenhypotheek. Deze hypotheekvorm, waarbij gedurende de looptijd maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing wordt betaald, is onder medioren en senioren juist iets populairder. In deze beide leeftijdsgroepen zou 17% op voorhand kiezen voor een dergelijke hypotheekvorm.

Conclusie
Uit het onderzoek van USP Marketing Consultancy is gebleken dat het beeld dat Nederlandse huishoudens hebben van de prijsontwikkeling op de woningmarkt steeds realistischer wordt. Jongeren geven vrijwel unaniem aan te verwachten dat bij een toekomstige verhuizing geen sprake zal zijn van (gedeeltelijk) financiering uit de overwaarde van de oude woning. De financiering zal tot stand moeten komen middels een volledige hypotheek of een gedeeltelijke hypotheek, in combinatie met eigen spaarmiddelen. Wanneer de overheid de inbreng van eigen middelen en de aflossing van hypotheken wil stimuleren is, bij uitvoering van de huidige plannen, ook een goede voorlichting vereist over de voordelen hiervan. De keuze voor een annuïteitenhypotheek blijkt voor een groot deel van de Nederlandse huishoudens namelijk niet direct voor de hand te liggen.

Ook interessant