Verbouwen

Een dakraam of dakkapel? Hoe maak ik de beste keuze?

Een dakraam of dakkapel? Hoe maak ik de beste keuze?
Bouw je je zolder om tot een fijne leefruimte? En wil je je toekomstige hobby-, slaap- of badkamer voorzien van meer lichtinval? Denk dan eens na over een dakraam of dakkapel. Wat zijn de opties en hoe maak je nu de beste keuze? We vertellen het je hier!

Welke keuzes zijn er?

Er zijn flink wat uiteenlopende mogelijkheden binnen het aanbod dakramen en dakkapellen. Ontdek hieronder de verschillende opties.

OPTIE 1: dakkapellen

Een dakkapel is een uitbouw van je dak. Het grote voordeel is dat je extra ruimte creëert. Zo heb je geen last meer van het lage, schuine plafond en kan je met gemak rechtop staan. Doorgaans heb je keuze uit 2 soorten dakkapellen:
  • Prefab dakkapel: deze zijn kant-en-klaar beschikbaar bij de leverancier en kan na levering zo op je dak geïnstalleerd worden. Vaak bestaan ze uit polyester of hout, wat ze erg licht geschikt maakt voor bijna elke dakconstructie.
  • Dakkapel op maat: soms beantwoorden de prefab-modellen niet aan je wensen, bijvoorbeeld bij specifieke eisen in verband met het ontwerp of de afmetingen. In dit geval biedt maatwerk meer architecturale mogelijkheden.

Er zijn verschillende soorten dakkapellen verkrijgbaar. Zo heb je keuze uit dakkapellen uit polyester, kunststof, hout of zink, met een plat dak, puntdak, balkon,... Voor elke smaak is wel een passend ontwerp beschikbaar. Wil je graag een dakkapel plaatsen? Neem dan contact op met een ervaren dakspecialist. Die helpt je graag verder!

OPTIE 2: dakvensters

Dakramen zijn erg geschikt voor wie genoegen neemt met meer daglicht en extra ventilatiemogelijkheden. Daarbij is de factor ‘ruimte’ minder van belang. Bij dakvensters heb je o.a. keuze uit…
  • Tuimelramen: dit type raam wentelt om z’n as en kan je toepassen bij daken met 15° tot 90° graden helling. De handgreep zit bovenaan het venster, waardoor je hieronder nog meubels kan plaatsen. Elk raam beschikt over een ventilatierooster waardoor je passief kan ventileren
  • Valramen: deze vensters openen naar buiten toe, op 45°. In tegenstelling tot de val- of tuimelramen, gebeurt de bediening aan de onderkant van het venster. Met een valraam kan je genieten van een panoramisch uitzicht.
  • Vaste dakramen: zoals de benaming wellicht doet vermoeden, kan je deze ramen niet openen. Vaak komen ze wel voor in combinatie met andere dakramen. Dit zijn de goedkoopste vensters.
  • Koepels: ongetwijfeld ben je vertrouwd met het concept 'dakkoepel'. Dit zijn vierkante, ronde, rechthoekige,... glaselementen die je bovenop je plat dak monteert en zo veel meer natuurlijk licht in huis creëert.

Net zoals dakkapellen zijn dakvensters verkrijgbaar in diverse materialen en uitvoeringen. Zo heb je keuze uit dakkapellen uit polyester, kunststof, hout of zink met een plat dak, puntdak, balkon,... Voor elke smaak is wel een passend ontwerp beschikbaar. Wil je graag een dakraam plaatsen? Neem dan contact op met een ervaren dakspecialist. Die helpt je graag verder!

Een dakraam of dakkapel? Hoe maak ik de beste keuze?

Kosten dakkapel vs. dakraam

Wat zijn de kosten van een dakkapel? En hoeveel betaal je nu voor 1 of meerdere dakramen op zolder? Gemiddeld mag je je aan de volgende prijzen verwachten:

  • Prefab dakkapel: gem. € 3.500 à 4.800 (excl. btw, incl. plaatsing)
  • Dakkapel op maat: gem. € 3.500 à 5.400 (excl. btw, incl. plaatsing)
  • Dakramen: gem. € 650 à 1.500 per raam (excl. btw, incl. plaatsing)

Als je kiest voor isolerende kozijnen en beglazing ontvang je onder bepaalde voorwaarden een subsidie. Meer informatie vind je op de overheidswebsite. Op zoek naar een andere manier om de kosten te drukken? Vraag dan diverse offertes aan en vergelijk! Zo bespaar je niet alleen op de projectkosten, maar krijg je ook inzicht in de prijsopbouw, de uitvoeringstermijn, diverse adviezen,...

Hoe maak ik de beste keuze?

Kies je nu het best voor een dakkapel of voor dakramen? Het is geen eenvoudige beslissing. De onderstaande vragen helpen je alvast op weg…

VRAAG 1: wat is de bestemming van de zolderkamer?

Waar wil je je zolderkamer voor gebruiken? Wordt het een gerieflijk bureau of atelier? Of wil je er de grote masterbedroom inrichten? In bepaalde situaties is het beter om zo veel mogelijk natuurlijke lichtinval te creëren. Als privacy je belangrijkste argument is, dan zijn dakramen misschien beter.

VRAAG 2: waar heb je nood aan?

Zowel een dakkapel als een dakraam bieden meer lichtinval. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij wat je nodig hebt in je zolderkamer. Is even het raam kiepen voldoende? Of wil je ruimte echt comfortabeler maken om in te lopen? In het laatste geval is je dak verhogen met een dakkapel de aangewezen oplossing.

VRAAG 3: wat zijn de technische mogelijkheden?

Daarnaast is ook de technische haalbaarheid van je project belangrijk in je keuze. Die factoren zijn o.a. het daktype, de hellingsgraad van je dak en de stevigheid van je dakconstructie. Het is bv. onmogelijk om een dakkapel op een plat dak te plaatsen. In deze situatie opteer je dan beter voor een luxueuze lichtstraat of -koepel om je woning van meer daglicht te voorzien.

VRAAG 4: wat is je budget?

Ten slotte moet je jezelf altijd afvragen hoeveel budget je voor deze aankoop ter beschikking hebt. Heb je echt wel meer loopruimte nodig op zolder? Maar wil je toch een dakkapel die wat budgetvriendelijk is? Dan ben je beter met een uitvoering in kunststof.

TIP: vind je het moeilijk om de juiste keuze te maken? En is professioneel advies op z’n plaats? Dan doe je er goed aan om een specialist in te schakelen. Die plaatst je dakkapel of dakramen niet alleen volgens de regels van de kunst, maar houdt ook rekening met al je wensen en is op de hoogte van alle aandachtspunten.

Ook interessant