Verbouwen

5 tips bij de renovatie van je dak

5 tips bij de renovatie van je dak
Wil je het dak van je huis onder handen laten nemen? Dan hou je best met enkele zaken rekening. In dit artikel vind je 5 tips voor een geslaagde dakrenovatie!

Soorten dakrenovatie

Een dak renoveren kan op verschillende manieren. In veel gevallen gaat het om kleinere werken zoals de dakbedekking vernieuwen, het dak isoleren, een dakkapel plaatsen, … In andere gevallen is het dak in slechte staat en moet de dakconstructie deels of volledig vernieuwd worden. Meer info over de mogelijkheden vind je op www.mijn-dakwerker.be/dakwerken.

TIP 1: controleer de dakconstructie

Laat je jouw dak renoveren? Dan is het goed om meteen de onderliggende dakconstructie te checken. Deze kan in de loop der jaren zijn aangetast door vocht, overbelasting, … In dat geval kan de dakconstructie deels of volledig vernieuwd worden.

In sommige gevallen kunnen extra planken en balken al voldoende zijn. Is de dakconstructie echter in een te slechte staat? Dan heb je meestal een compleet nieuw dak nodig. Een ander belangrijk aandachtspunt is de muurplaat. Deze balk zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het gewicht van het dak op de rest van je huis. Gelukkig hoef je deze bij verrotting meestal alleen gedeeltelijk te laten vernieuwen.

TIP 2: laat je dak isoleren

Een nieuwe dakbedekking combineer je het best met (extra) dakisolatie langs buiten. En dat is ook niet zo gek. Je betaalt zo maar 1 keer voor de benodigde voorbereidingswerken en de binnenkant van je huis blijft compleet onaangetast. Daarnaast geniet je van…

  • Lagere energiefactuur: warmte stijgt op en als gevolg is je dak de grootste boosdoener op gebied van warmteverlies. Kies je voor dakisolatie? Dan verlaag je dit totale warmteverlies met zo’n 30%.

  • Verhoogd warmtecomfort: met dakisolatie langs buiten blijft de temperatuur in huis constanter. TIP: gebruik je de zolder puur als opslagruimte? Laat dan je zoldervloer isoleren. Zo is de uiteindelijke isolatieschil kleiner en moet je minder stoken om je huis op temperatuur te brengen. Meer info op www.vloerisolatie.be.

  • Geen ruimteverlies: veel mensen isoleren hun dak langs binnen, aangezien dit een relatief simpele klus is die je ook zelf kan uitvoeren. Echter lever je dan wel wat ruimte in op zolder, wat vervelend kan zijn als je deze als volwaardige woonruimte wil gebruiken. Met dakisolatie langs buiten heb je hier geen last van!

TIP 3: zorg voor meer natuurlijk daglicht

Wil je jouw zolder wat ruimtelijker laten overkomen, genieten van frisse lucht, …? Dan kan je tijdens je dakrenovatie ook een dakraam laten plaatsen. Er zijn verschillende uitvoeringen om te overwegen, afhankelijk van het soort dak en je budget.

Ben je bereid om een stap verder te gaan? Kies dan voor een volledige dakkapel. Zo geniet je niet alleen van extra lichtinval, maar creëer je ook meer woonruimte. Dit is een ideale manier om van een opslagzolder een echte kamer te maken.

TIP 4: laat je dakgoten controleren

Laat ook altijd meteen je dakgoten checken als je een dakwerker inschakelt voor een renovatie. Na bepaalde dakwerken kan hier best veel puin in terechtkomen, wat uiteindelijk voor problemen zorgt. Daarnaast is het hoe dan ook verstandig om je dakgoten jaarlijks te reinigen. Zo is de kans op waterschade kleiner, aan de binnen- én buitenkant van je woning.

TIP 5: ga na of je in aanmerking komt voor een premie

Het prijskaartje voor een dakrenovatie kan hoog oplopen. Gelukkig zijn er meerdere premies en financiële voordelen om de kosten te drukken.

Zo kan je in Vlaanderen onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie, EPC-labelpremie of het verlaagd btw-tarief als je woning ouder is dan 10 jaar. Het kan zelfs dat jouw lokale overheid extra premies voorziet voor dakisolatie of andere soorten dakrenovaties. Let op, want de financiële steunmaatregelen verschillen per gemeente.

Ook interessant