Een badkamer radiator kopen: waar moet je opletten?

22 juli 2021 Bron: Bouw & Wonen
Een badkamer radiator kopen: waar moet je opletten?
Een badkamer radiator is natuurlijk onmisbaar in een badkamer. Het zorgt ervoor dat je badkamer heerlijk warm is en je na het douchen altijd een opgewarmde handdoek tot je beschikking hebt. De keuze in badkamer radiatoren is momenteel enorm. Hoe maak je dan de juiste keuze met betrekking tot het kiezen van een badkamer radiator? Wij hebben hieronder een aantal zaken voor je op een rijtje gezet om je bij deze keuze te helpen!

Waar ga je de radiator plaatsen?

De eerste vraag die je jezelf afvraagt wanneer je een badkamerradiator wilt aanschaffen is: waar ga ik de radiator plaatsen? De verstandigste plek om de radiator op te hangen is op de koudste plek van de badkamer. Dit is vaak aan een buitenmuur of in de buurt van een raam. Houd vervolgens bij ophanging rekening dat het beste resultaat behaald kan worden wanneer de radiator minimaal 10 centimeter boven de vloer, 10 cm onder het plafond en 5 cm van de wand opgehangen wordt. Dit zorgt namelijk voor een optimale luchtcirculatie, waardoor er minder energie nodig is om de badkamer in zijn geheel op te warmen. Wanneer er minder energie nodig is, betekent dit dat er op de energiekosten bespaard kan worden en dat is natuurlijk altijd leuk!

Welke aansluiting is er nodig?

Een punt om rekening mee te houden is dat badkamer radiatoren verschillende aansluitingen hebben. Zo kun je kiezen voor bijvoorbeeld een radiator met zij aansluiting, maar ook voor een radiator met middenaansluiting. Dit is afhankelijk van hoe de leidingen in de badkamer lopen. Een zijaansluiting is nodig wanneer de leidingen horizontaal over de muur lopen en een middenaansluiting kies je wanneer de leidingen laag uit de muur of uit de vloer vandaan komen.

Welk type radiator kies je?

Nu je hebt vastgesteld waar je hem moet plaatsen en welke aansluiting er nodig is, ga je kijken naar de volgende stap: welk type radiator heeft mijn voorkeur? Er zijn tegenwoordig enorm veel keuzes. Denk hierbij aan een elektrische radiator, paneel radiator of een designradiator. Naast een kwestie van smaak, is het ook verstandig om te kijken naar de verschillende voor- en nadelen per type en de ruimte die er beschikbaar is om de radiator te plaatsen.

Welk design past bij jou?

Bij het bepalen van het design is het belangrijk dat je de algemene uitstraling van de badkamer als uitgangspunt neemt. Een zwarte design radiator staat bijvoorbeeld prachtig als je een industriële look wilt bereiken. Terwijl een witte of chrome radiator weer uitblinkt in een moderne badkamer. Ook is het van belang om te bepalen of je wilt dat de radiator wegvalt of er juist uitspringt in de badkamer. Kies je dus voor een opvallende kleur of voor een kleur die zo veel mogelijk wegvalt op de muur.

Na het lezen van dit artikel ben je klaar om op zoek te gaan naar jouw badkamer radiator! Bepaal dus eerst de locatie, vervolgens de benodigde aansluiting, het type en ten slotte kies je voor het juiste design dat bij jouw badkamer past!

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo