Een assistentiewoning kopen: zijn er ook nadelen?

  BE   Bron: assistentiewoning - Logic-Immo
Een assistentiewoning (ook wel ‘serviceflat’ genoemd) is een plaats waar senioren volledig zelfstandig kunnen wonen. De woning is speciaal aangepast om extra veilig te zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld handgrepen voorzien in het toilet en de douche, zijn er geen of weinig trappen, is er een oproepsysteem voor hulp geïnstalleerd, … Dat klinkt natuurlijk allemaal heel mooi, maar zijn er ook nadelen als je een assistentiewoning koopt?

Wees oplettend

Het is belangrijk om goed na te denken over een grote beslissing als de aankoop van een assistentiewoning. De voordelen zijn duidelijk: (zorg)vastgoed is een vrij veilige investering, dus je mag ervan uitgaan dat de woning in waarde zal stijgen. Ook is er grote vraag naar assistentiewoningen nu er steeds meer babyboomers met pensioen gaan.

Toch is er ook enige voorzichtigheid geboden. De term ‘serviceflat’ is bijvoorbeeld niet officieel beschermd. Alleen als er sprake is van zogenaamde ‘erkende assistentiewoningen’ weet je zeker dat aan alle wettelijke vereisten, zoals crisiszorg en een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte, voldaan is. Als de assistentiewoning niet als zodanig erkend is, tast je dus in het duister wat de kwaliteit betreft. Eventuele andere aandachtspunten hangen af van het soort contract dat je aangaat.

Assistentiewoning kopen: nadelen van financieel recht

Meestal koop je geen assistentiewoning, maar investeer je in een deel van het serviceflatcomplex. Je koopt als het ware een soort aandeel. Aangezien je dus niet echt eigenaar wordt van een assistentiewoning, kun je niet zomaar een huurder uit je (of een) flat zetten zodra je er zelf in wil gaan wonen. Daarnaast gaat het woonrecht niet over op je kinderen wanneer je overlijdt.

Assistentiewoning kopen: nadelen van eigendom

Als je een assistentiewoning koopt, beschik je wel over de mogelijkheid om een huurder uit de woning te zetten, maar opnieuw zijn er ook wat mogelijke nadelen. Als je bijvoorbeeld al op jonge leeftijd een assistentiewoning koopt in de hoop er een dertigtal jaar later zelf in te trekken, dan is het moeilijk in te schatten of de kwaliteit van de flat en de services tegen die tijd nog wel in orde zijn. 

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo