Een afschotlaser in de bouw, wat kun je er mee?

Bron: Bouw & Wonen
Een afschotlaser in de bouw, wat kun je er mee?
Je hebt vast wel ooit gehoord van de term afschotlaser. Maar wat is het eigenlijk? Een afschotlaser is eigenlijk gewoon een bouwlaser die in enkel of dubbel afschot gezet kan worden. Dit is met name handig als je de afwatering van een recht vlak wilt controleren, zoals bij een plat dak of bij straatwerk. Wij gaan je in dit blog alles uitleggen over de toepassingen en hoe je dit het beste in kunt stellen.

De toepassingen van een afschot laser

Uiteraard wil je weten wat je met zoín afschotlaser kunt in de bouw. Met deze laser kun je rechte vlakken onder een gecontroleerde helling zetten, waardoor water bijvoorbeeld makkelijk af kan vloeien. Dit kan interessant zijn bij:

 • straatwerk
 • grondverzet
 • aanleggen van een tuin
 • aanleggen van riolering
 • tegelen
 • rookgasafvoer
 • diverse afwateringen

Door het aanleggen van het afschot voorkom je een hoop problemen die gerelateerd zijn aan wateroverlast. Daarnaast is het afschot over het algemeen zo gering dat je er zelf niets van merkt! Wil jij nu ook zoín bouwlaser kopen? Bij top-bouwlaser hebben ze 44 verschillende afschotlasers en kunnen ze daarnaast nog eens het juiste advies bieden.

Voorbeeld van het nut van afschot bij het leggen van bestrating

Een voorbeeld is bijvoorbeeld bij bestrating erg duidelijk uit te leggen. Wanneer men bestrating legt, is het belangrijk dat er geen water blijft liggen na een regenbui. Je kunt de putjes nog zo tactisch positioneren, maar als het water er niet naar toe stroomt dan gaat het natuurlijk niet werken. Dat is waarom je het straatwerk onder een constant afschot van een paar procent wilt leggen. Optisch is dit onzichtbaar en valt het niet op. Echter neemt het wel een hoop overlast weg bij een regenbui!

Een afschotlaser in de bouw, wat kun je er mee?

Hoe stel je dan het afschot in met een laser?

We nemen als voorbeeld even een tuin die je onder een paar procent dubbel afschot wilt zetten. In dat geval positioneer je de bouwlaser altijd in de hoek van de tuin tegenovergesteld aan de hoek waar je wil dat het water wegloopt. Het is ook mogelijk om de ene as bijvoorbeeld 6 cm in afschot te leggen, en de andere 10. zo kun je beter controleren waar het water heen loopt. Nu volgt het stappenplan!

 1. schakel de bouwlaser in en wacht tot deze genivelleerd is
 2. stel het 0-punt in (meestal een vaste waarde)
 3. stel de laserbaak in op de juiste hoogte m.b.v de ontvanger
 4. richt de beide assen op de haakse hoeken
 5. zoek de laserlijn met de ontvanger in de eerste hoek (x-as)
 6. stel het afschot in op de bouwlaser
 7. verplaats de ontvanger 6 cm naar beneden op de laserbaak
 8. zoek met de laserlijn de handontvanger op
 9. het afschot is ingesteld voor de eerste as.
 10. herhaal de stappen voor de andere as
 11. de laserlijnen zijn uitgezet

Nu kun je met de handontvanger aflezen of er op een bepaalde locatie grond bij of af moet. Zorg dat je eerst de zijkanten ophoogt tot de juiste hoogte en trek dit vervolgens door naar de rest van de tuin! Dat is hoe je dubbel afschot instelt met behulp van een laser.

Een afschotlaser in de bouw, wat kun je er mee?

Lees ook:


 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • bouwinfo