Verbouwen

Water op een plat dak, wat doe je ertegen en hoe voorkom je het?

Water op een plat dak, wat doe je ertegen en hoe voorkom je het?
Je kent het wel, na een regenbui ligt het platte dak vol water. Is dat schadelijk? Water op een plat dak kan schadelijk zijn!
Als je een woning of een bedrijfspand met een plat dak bezit, is het goed om hier rekening mee te houden, vijvervorming is een zorg die eigenaren of huurders van gebouwen met een plat dak waarschijnlijk zullen ervaren na een flinke regenbui.

Het hebben van een plat dak kan veel voordelen hebben. Maar er is één keerzijde aan die platte daken: het water op de platte daken. Platte daken voeren water minder goed af dan schuine daken of puntdaken. Hellende daken hebben een natuurlijke helling waar het water naar beneden kan lopen en zo van het dak af kan lopen.

Omdat platte daken het water niet zo goed afvoeren, zijn ze gevoelig voor de ontwikkeling van het zogenaamde vijverwater. Vijverwater is water dat meer dan 48 uur lang in een plas op het dak staat.

Wanneer is water op een plat dak gevaarlijk?

Wanneer het platte dak oneffenheden vertoont door verzakkingen of drainageproblemen, verdwijnt het water niet van het platte dak. Dit is niet direct bedreigend, maar als het in de loop van de tijd blijft liggen, kan dat water aan de dakbedekking gaan slijten. Dit leidt tot een afname van de levensduur van het dak en kan leiden tot zaken als lekken die ernstige problemen kunnen veroorzaken voor de rest van het gebouw.

Zo voorkom je water op een plat dak

Water op plat dak? Gelukkig is er iets aan te doen! Er zijn een paar verschillende tactieken die je kunt toepassen om die vijverwaterproblemen op het platte dak op te lossen. En het is belangrijk dat je dit probleem aanpakt vanwege het bovengenoemde lekpotentieel.

  • Controleer of het dak verkeerd is geïnstalleerd. Afwatering is bedoeld om het water naar de afvoerkanalen te laten lopen, maar als de doorstroming wordt belemmerd, kan het water nergens heen. Als het water zich rond het afvoerkanaal terugtrekt, kan dit het gevolg zijn van problemen met de afvoer of het loodgieterswerk. Laat in dit geval een ervaren loodgieter kijken naar het dak!
  • Als het dak regelmatig wordt betreden, kan de isolatie eronder verdicht raken, waardoor er een inkeping kan ontstaan. Dit kan ook gebeuren als de isolatie nat is geworden, wat vaak voorkomt op kleine plassen. Ook in dit geval kan een ervaren dak aannemer de isolatie vervangen.

Het checken van het dak, vijvervorming of waterplassen op het dak is helaas geen Do-It-Yourself taak… wél is het zaak om er iemand naar te laten kijken, voordat het te laat is. Denk aan lekken die ernstige problemen kunnen veroorzaken voor de rest van het gebouw.

Ook interessant