Verbouwen

Een nieuw dak? Welke keuzes wachten je?

Een nieuw dak? Welke keuzes wachten je?
Je bent van plan een nieuw dak te gaan plaatsen, misschien wel uit pure noodzaak, omdat je huidige dak niet betrouwbaar is. Dan heb je aardig wat keuzes te maken. Het begint natuurlijk met de simpele vraag of je een schuin dak of een plat dak hebt. Of misschien wil je zelfs van je platte dak een schuin dak maken! Een nieuw dak, welke keuzes komen erbij kijken?

Plat dak plaatsen

Een plat dak geeft een moderne uitstraling aan je woning. Maar je wilt het ook goed isoleren, zeker in tijden van ‘global warming’. Kies je voor een zogeheten ‘warm plat dak’? Dit betekent dat de isolatie langs buiten wordt aangebracht. Constructies zoals draagbalken worden dan meegenomen in de isolatieschil. Bij een koud dak ligt het isolatiemateriaal onder het dakbeschot, terwijl dit bij warme daken boven deze laag ligt. Bovenop de isolatie ligt dan de dakbedekking. Waar het kan wordt er dan ook vaak voor een warm plat dak gekozen.

Schuin dak plaatsen

Een hellend (schuin) dak heeft zo zijn charme, zeker als je de dakbedekking laat aansluiten bij de uitstraling van je woning. Zo kun je kiezen uit keramische dakpannen, leien of riet, waarbij het eerste materiaal het goedkoopst is. Kies je voor riet, in de stijl van je prachtige landhuis, dan zal er een rietdekker aan te pas moeten komen. Je moet er dan rekening mee houden dat een rieten dak het nodige onderhoud vereist. Bovendien heeft het verzekeringstechnisch een aantal afwijkende consequenties. Laat je daarover goed informeren.

Heb je een vergunning nodig?

Als je een nieuw dak gaat plaatsen heb je misschien een bouwvergunning nodig. Dat kun je navragen bij jouw gemeente en daar kun je zo’n vergunning ook direct aanvragen. Dat voorkomt problemen in de toekomst.

Heb je recht op subsidie misschien?

Als je een nieuw dak plaatst, wil je dat liefst ook zo goed mogelijk isoleren, want daardoor bespaar je energie, spaar je dus het milieu en doe je ook je portemonnee een plezier. Maar wist je dat je misschien wel recht hebt op subsidie als je je dak gaat vervangen? Het hangt er een beetje vanaf wat je precies gaat doen en welke energiebesparende maatregelen je nog meer doorvoert. Op de website ‘Subsidie Energiebesparing eigen huis’ vind je er al heel veel informatie over.

Hoeveel wil en kun je uitgeven aan een nieuw dak?

Een van de belangrijkste vragen bij het plaatsen van een nieuw dak is natuurlijk hoeveel je eraan wilt en kunt uitgeven. Ook dat moet je van tevoren weten. Welke financieringsmogelijkheden zijn er eventueel? Kom je in aanmerking voor subsidie? Welk dak past het beste bij je huis? Welke materialen wil je graag gebruiken of zijn geschikt voor het dak van jouw keuze? Daar hangen allemaal prijskaartjes aan en dus is het belangrijk om te weten wat je wilt en kunt. Onderstaand schema geeft je alvast een beeld wat diverse soorten dakbedekking gemiddeld kosten:

Plat dak:
BitumineusEPDMPVCGroen dak
€45,- per m2€55,- per m2€50,- per m2€55,- per m2

Schuin dak:
Dakpannen (klei)Dakpannen (beton)Aluminium, koper, zinkLeienRiet
€55-60,- per m2€50,- per m2€75-120,- per m2€65,- per m2€100,- per m2

Wie plaatst jouw nieuwe dak?

Als je alle antwoorden hebt op bovenstaande vragen moet je nóg een keuze maken: wie gaat jouw nieuwe dak plaatsen? Dat is natuurlijk afhankelijk van het soort dak dat je wilt laten aanbrengen, maar ook van de aannemer die jou de beste offerte aanbiedt. Het platform Dakprobleem Kwijt kan je daarbij helpen. Daar vind jij jouw lokale dakspecialist die je ook kan begeleiden in je gehele denk- en keuzeproces. Hij komt vervolgens met een messcherpe offerte én zorgt ervoor dat jij straks uit je dak kunt gaan met het eindresultaat!

Ook interessant