Interieur

Een Zen-interieur: de kunst van het weglaten

Iedereen weet wat ‘Zen’ betekent. Zen staat voor meditatie, concentratie en rust. Maar waar komt deze filosofie vandaan en hoe is ze tot in onze interieurs geraakt? Een woordje uitleg! Zen is een stroming binnen de oosterse religie boeddhisme die vanuit India haar weg vond naar China en later Japan. In China spreekt men van Chán, terwijl de Japanners het over de Zen-traditie hebben. Kenmerkend voor het Zen-boeddhisme is de focus op zelfbeheersing. Terwijl andere boeddhistische scholen veel belang hechten aan doctrine en de soetra’s, geloven Zen-boeddhisten dat ze de werkelijkheid kunnen leren kennen door te mediteren. Dat merk je ook aan Japanse Zen-tempels, die bijzonder rustgevend zijn.

Zen-interieurinrichting

Een Zen-interieur heeft nog weinig met religie te maken, maar onderscheidt zich van andere woninginrichtingen door het minimalisme en de rust. In die zin lijkt een Zen-interieur ook sterk op een woning die is ingericht volgens de regels van Feng Shui, een Chinese filosofie.

Oosterse toetsen

Je kunt je interieur een Zen-toets geven door oosters-geïnspireerde meubelen te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een lage salontafel met bamboematjes, decoratie met plantenmotieven, een Boeddhabeeldje, …

Ontrommelen

Je woning zal er pas écht Zen uitzien wanneer ze rommelvrij is. Ruim regelmatig op en maak er een gewoonte van om je spullen na gebruik netjes op te bergen. Decoratie en planten verdienen zeker een plek in je gezellige woning, maar overdrijf niet. Een Zen-interieur valt op door zijn minimalisme en openheid.

Lichte en zachte kleuren

En dat hangt uiteraard sterk samen met het kleurenpalet. Combineer wit en ecru met andere zachte kleuren, zoals aardetinten, voor een harmonieuze look. Donkerdere kleuren kunnen zeker, maar geef de voorkeur aan matte tinten en vermijd harde kleuren zoals zwart en felrood. Bij Zen draait alles om harmonie en rust.

Ook interessant