Architectuur

Edouard François: Van paleis tot sociale woning (20/4)

Het project ‘L’immeuble qui pousse’ verschafte Édouard François’ werk niet alleen internationale bekendheid, het betekende voor de ontwerper eveneens het begin van een architecturaal oeuvre waar duurzaam bouwen centraal staat. In deze lezing worden diverse projecten toegelicht, gaande van het paleis tot de sociale woning of het design-object, waarbij de problematiek van hedendaagse ingrepen in de stadskern en het indammen van het energieverbruik de hoofdthema’s vormen.

Toch is Édouard François geen architect die zich laat vastpinnen op één enkele discipline. Met veel creativiteit en de nodige humor verenigt hij architectuur, design, landschapsarchitectuur en plastische kunst tot frisse, originele projecten die steeds weer opnieuw getuigen van zijn fascinatie voor de natuur. Hij ontwierp verschillende wooncomplexen, zoals het meermaals bekroonde “L’immeuble qui pousse” dat letterlijk uit de grond lijkt te spruiten in een rustige woonwijk in Montpellier, of de “Tower Flower”, waar de uit grote bloembakken bestaande gevels van het gebouw letterlijk opnieuw fleur geven aan een verkommerde wijk in Parijs. Ook op gebied van design ontwikkelde hij verrassende producten zoals de serie objecten voor de Designer Days van Galerie Lafayette of de buro-inrichting “Enjoy”, waarbij een originele vormgeving, een snelle montage en het respect voor een beperkt budget de prioriteiten vormden. Voor een in labyrinten gespecialiseerd pretpark in Colmar tekende hij een reuzengroot lettertapijt, de “moquette-maquette” en voor de tweejaarlijkse wedstrijd landschapsarchitectuur in Chaumont ontwierp hij een vreemde sprookjesachtige tuin.

Zijn gedurfde stijl stootte in zijn omgeving zowel op afgrijzen als enthousiasme maar slaagde er desalniettemin in zijn werken binnen te loodsen in enkele musea van wereldfaam zoals het Centre Pompidou in Paris, het Guggenheim in New-York of het Victoria & Albert Museum in Londen.

praktisch
WANNEER: do 20 maart
WAAR: auditorium, kunstencentrum STUK, Naamsestraat 96, 3000 leuven
AANVANG: 20u stipt
RESERVATIE: ticket@stuk.be | 016 320 320 | STUK infobalie
INKOM: 7 €, abonnement 49 € | leden Stad en Architectuur of STUK kaart 5 €, abonnement 30 € | studenten 3 €, abonnement 20 €