Vastgoed

ERA wil tegen 2022 zo’n 15 kantoren in Wallonië en Brussel openen

ERA wil tegen 2022 zo’n 15 kantoren in Wallonië en Brussel openen
ERA, de grootste makelaarsgroep van Vlaanderen, kent de laatste jaren een zeer sterke groei in het noordelijke deel van ons land. Maar nu wil CEO Johan Krijgsman - die goed anderhalf jaar geleden aan het hoofd van de groep kwam - het ERA netwerk vooral ook in Wallonië en Brussel verder uitbreiden. Brussel telt momenteel vijf kantoren en Wallonië slechts drie. Om die groei in goede banen te leiden, schakelt de topman nu een Franstalige rechterhand in: Emmanuel Deboulle, die al meer dan tien jaar ervaring heeft als ERA makelaar. De plannen zijn ambitieus: tegen 2022 wil ERA 15 kantoren openen in Brussel en Wallonië, en een totaal van 35 in heel België tegen 2025. De eerste opening van een nieuw Waals kantoor - in Marche-en-Famenne - staat voor dit jaar nog gepland. Bovendien komt er binnenkort ook een hub van ERA Belgium voor de Franstalige markt.

ERA is een internationaal, globaal verspreid merk dat in totaal meer dan 35.000 medewerkers telt. Daar behoort dus ook het Belgische ERA netwerk toe, dat momenteel veel meer ontwikkeld is in het noorden dan in het zuiden van ons land. Begin vorig jaar kondigde de nieuwe CEO Johan Krijgsman reeds aan dat er plannen waren om het merk in Wallonië en Brussel uit te breiden, al was het daarvoor op dat moment nog te vroeg. De makelaarsgroep heeft namelijk eerst sterk ingezet op de implementatie van de ERA 2.0 strategie in alle Vlaamse kantoren, wat tot een groei van bijna 10 procent leidde in 2019. Nu wil de topman deze ervaring en knowhow uitbreiden naar Franstalig België.

"Sommigen zouden vanwege de huidige economische situatie misschien twijfelen of het wel het juiste moment is. Maar de voorbije zes maanden hebben bewezen dat het coronavirus de vastgoedmarkt niet op zijn knieën heeft gekregen, integendeel. We moeten dus van dat momentum gebruik maken. Enerzijds heeft deze periode veel makelaars doen nadenken over hun toekomst en de mogelijke risico's, maar anderzijds ook over de opportuniteiten die er liggen in een samenwerking met een groot, geconsolideerd netwerk - zoals dat van ERA. Wees er maar zeker van dat al onze leden vandaag de dag meer dan ooit beseffen wat daar de meerwaarde van is, wat de voordelen zijn van tot zo’n grote familie te behoren."

Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium


15 nieuwe kantoren in Wallonië en Brussel

Ondanks het coronavirus, is de makelaarsgroep dus niet stil blijven zitten op de Waalse en Brusselse markt. De uitbreiding in de Franstalige gewesten komt binnenkort dan ook al geleidelijk op gang. Het doel van de topman is om het merk ‘ERA’ nu volwaardig tweetalig te maken. Het netwerk - momenteel nummer één in Vlaanderen, met 95 kantoren - wil daar de komende 5 jaren een beter evenwicht in brengen.

"Om dat te bereiken, moeten we de komende jaren ongeveer 100 Franstalige vastgoedmakelaars aanwerven en opleiden tot echte ERA makelaars. Daarom zijn we onze zoektocht naar strategisch interessante locaties al gestart, om tegen 2022 zo’n 15 nieuwe kantoren in Wallonië en Brussel te openen. En als we iets verder vooruitkijken - naar 2025 - mikken we op een 35-tal nieuwe kantoren over heel België.”

Emmanuel Deboulle, Business Development Manager Brussel en Wallonië


"De uitdaging zal er dus vooral in bestaan om die nieuwe franchisenemers goed te begeleiden, de nieuwe teams op te leiden en te coachen. We willen immers overal in België dezelfde kwaliteit kunnen garanderen. Om dat klaar te krijgen, heeft ERA Belgium - het hoofdkantoor - zijn personeelsbestand in twee jaar tijd verdubbeld, waarbij al het personeel tevens tweetalig is. Op die weg willen we nu doorgaan."

Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium


Franstalige ervaring

Om de groei op die Franstalige markt in goede banen te leiden, zocht ERA een expert die deze markt ook goed kent. Iemand met ervaring, die zich volledig op de uitrol in Brussel en Wallonië gaat richten. De keuze voor Emmanuel Deboulle - al tien jaar makelaar bij de ERA groep, waarbij hij al verschillende kantoren in Brussel opende - lag hier voor de hand. Deboulle opende in augustus 2011 al zijn eerste ERA kantoor en kent de Brusselse en Waalse vastgoedmarkten als geen ander. Toen de makelaarsgroep in september besloot om volop in Wallonië en Brussel te gaan investeren, kwam hij dus meteen ter sprake.

"Toen Johan vorig jaar de touwtjes in handen kreeg en zijn ERA 2.0-project lanceerde, was ik meteen overtuigd van zijn visie, van de toekomst die hij met onze kantoren voor ogen had. De groei van onze activiteiten in Wallonië en Brussel maakt dan ook integraal deel uit van deze visie. Ik heb geen seconde getwijfeld en ga nu alles op alles zetten om deze groeiplannen waar te maken."

Emmanuel Deboulle, Business Development Manager Brussel en Wallonië


"Ik was op zoek naar iemand die gepassioneerd was over ons vak, met een goede dosis ondernemingszin en ambitie, én met al genoeg jaren ervaring als makelaar op de teller. Emmanuel voldoet niet alleen aan al die eisen, maar kent het huidige netwerk en de gehele ERA familie ook heel goed. Hij heeft de overgang naar ERA 2.0 bovendien zelf meegemaakt. Neem daar nog eens bij dat hij een commercieel sterk en joviaal persoon is, en dan weet je dat het de ideale kandidaat is."

Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium


Kantoor in Marche-en-Famenne

De eerste van de reeks nieuwe Franstalige vestigingen komt er in de gemeente Marche-en-Famenne, in de provincie Luxemburg. Het nieuwe kantoor - "ERA Immo B-Lux" genaamd - zal zijn deuren dit jaar nog openen. Het wordt beheerd door François Baudoin, een jonge, 32-jarige makelaar die de regio zeer goed kent.

Bovendien wil ERA Belgium binnenkort ook een 'hub' voor de Franstalige markt openen. Die komt ofwel in het Brussels Gewest ofwel in Waals-Brabant, in de buurt van Nijvel.

"We kijken met ambitie naar de toekomst en willen het ERA netwerk in heel België naar een hoger niveau tillen. Om dat ook in Brussel en Wallonië zo goed mogelijk te kunnen doen, willen we een ERA Belgium-hub openen voor die Franstalige markt. Zo kunnen we steeds zo dicht mogelijk bij onze kantoren staan, alsook bij onze klanten. De bedoeling is om daarbij ook infrastructuur te voorzien voor onze "ERA Academy", waarmee we onze makelaars permanent opleiden."

Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium