Energie

Dynamische energie goedkoper dan gemiddelde energietarieven in 2023

Dynamische energie goedkoper dan gemiddelde energietarieven in 2023
In 2023 ondervonden Nederlandse huishoudens met een dynamisch energiecontract aanzienlijke financiële voordelen op hun energiekosten in vergelijking met huishoudens met een variabel energiecontract. Dit werd vastgesteld uit een analyse door NextEnergy, gebaseerd op data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door deze contractvorm konden huishoudens gemiddeld een besparing realiseren van € 1.166,30 op hun gas- en elektriciteitsuitgaven.

Dynamische energie goedkoper dan gemiddelde energietarieven in 2023

“De reden dat dynamische energietarieven goedkoper zijn, wordt het duidelijkst wanneer we het vergelijken met de inkoop van energie door traditionele leveranciers. Traditionele leveranciers kopen namelijk vooraf volumes energie in. De prijsontwikkeling en de daadwerkelijk benodigde volumes zijn op dat moment nog niet bekend. Dit resulteert in risicokosten die worden doorberekend aan de consument. Daarnaast vereist deze inkoopmethode hulp van een kostbare organisatie die gespecialiseerd is in trading. Dynamische energie is eenvoudiger en goedkoper in te kopen. De energie wordt namelijk ingekocht en doorberekend op het moment dat het daadwerkelijk verbruikt wordt door de consument. Bij deze vorm van energie-inkoop zijn er geen risicokosten en kosten van derden mee gemoeid,” legt Gijs Wubbe, oprichter van NextEnergy, uit.


Dynamische energie goedkoper dan gemiddelde energietarieven in 2023

Slimme gebruikers en laders

Bij een dynamisch energiecontract kun je stroom inkopen voor actuele beursprijzen. Wanneer er een overschot aan energie is, door bijvoorbeeld harde wind en veel zon, in combinatie met een laag verbruik in Nederland, dan daalt de prijs. Als er een tekort is dan stijgt de prijs. Zo is op een donkere dag met weinig wind om 18:00 uur de stroomprijs hoger. Slimme huishoudens hebben hun verbruik zo ingeregeld dat ze op de momenten met een lage prijs hun verbruik opschalen.

Huishoudens met een elektrische auto hebben in 2023 extra bespaard. Het opladen van de batterij kost een huishouden veel energie. Door dit op de juiste momenten te doen konden elektrische rijders voor een lager tarief de auto laden. Zo konden zij gemiddeld vijftig procent besparen op hun energiekosten.

Ontlasten stroomnet

“Na het bericht dat huishoudens in 2022 flink konden besparen op hun energielasten via een dynamisch contract hebben we een toename gezien in het aantal gebruikers op ons platform. Wat naast onze groei ook goed nieuws is voor het stroomnet in Nederland. De gebruikers gaan op de juiste momenten energie verbruiken waardoor het stroomnet in Nederland op de piekmomenten minder belast wordt,” aldus Wubbe.

Topdagen in 2023

In 2023 waren er 62 dagen met dal momenten. In totaal waren daarin 316 uur aan negatieve energieprijzen waar dynamische huishoudens zelfs geld toe kregen op hun energieverbruik.

De vergelijking

Verschillen in kosten 2023 op basis van CBS-gegevens en daadwerkelijk gemaakte kosten van meer dan 30.000 dynamische huishoudens bij NextEnergy.

Dynamische energie goedkoper dan gemiddelde energietarieven in 2023