Energie

Kun jij je energierekening nog betalen?

Kun jij je energierekening nog betalen?
2022 is nu al het jaar van de ongekende energietarieven. Wil je nog in staat zijn om de energierekening te betalen? Dan moet je de verwarming zeker een aantal graden lager zetten. Gelukkig zijn er meerdere manieren om te zorgen dat je niet in de kou hoeft te zitten. Dit is namelijk hét moment om je woning te verduurzamen. Wie dacht dat het een forse investering met zich meebrengt, heeft dit verkeerd gezien. Je kunt vandaag de dag heel effectieve middelen kopen om zelf energie op te wekken en daarbij kun je ook nog profiteren van gunstige btw-regelingen. Zo wordt duurzaamheid niet alleen heel interessant, maar ook nog eens zeer betaalbaar.

Wat als je zonnepanelen kopen zou?

Een van de eerste dingen die mensen vaak doen wanneer zij willen verduurzamen, is zonnepanelen kopen. Elektriciteit is namelijk de meest gebruikte energievorm, dus behaal je het meeste resultaat wanneer je zelf je stroom gaat opwekken. Zonnepanelen worden doorgaans op het dak van je woning aangebracht. Het is daarom goed om te kijken hoe je je panelen het beste kunt plaatsen. Een dak dat op het zuiden gericht is, behaalt het meeste rendement. Heb je een dak dat op het noorden gericht is, dan is het verstandig om te kijken met je leverancier wat je met je panelen kunt doen. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om ze op een andere plek te installeren waar ze optimaal zon kunnen pakken.

Hoe lang gaan je panelen mee?

Als je zonnepanelen kopen gaat, wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk gebruik van kunnen maken. Kijk daarom altijd of je panelen vermogensgarantie hebben. Als dit namelijk het geval is, weet je zeker dat zij niet onder de 80% rendement zullen komen. Het is logisch dat panelen na twintig jaar iets minder werken, maar met het vermogensrendement hoef je niet bang te zijn dat je panelen niets meer zullen opleveren. Ga daarom ook niet altijd voor de goedkoopste zonnepanelen, omdat dit op de lange termijn toch tot hogere kosten kan leiden.

Misschien kun je subsidie aanvragen?

Vroeger bestond er een landelijke subsidie om je zonnepanelen te financieren. Deze subsidie is er inmiddels niet meer. Dat wil niet zeggen dat er binnen gemeentes geen potjes meer zijn voor verduurzaming. Informeer daarom bij je gemeente om te horen of jij recht hebt op geld om je investering te bekostigen. Ook kun je kijken of je een duurzaamheidslening kunt afsluiten. Op deze manier kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen om je woning te verduurzamen. Omdat je investering zichzelf terugverdient, is dit vaak een heel aantrekkelijke vorm van lenen.

Ook interessant