Duurzaam Bouwen

Duurzaamheid blijft complexe zaak

Duurzaamheid blijft een complexe zaak. Daarom wordt de roep om waardering van sociale en economische duurzaamheid en het zichtbaar maken van `hidden dimensions` steeds luider. Volgens Maurits Dekker van BAM Infraconsult zou de opdrachtgever ook moeten aangeven hoe duurzaamheid kwalitatief aan te tonen is.

Volgens Arnold de Vries Robbé van Project Analyse & Consultancy (PAC) zouden de hidden dimensions daarbij ook een bepaalde waarde moeten krijgen. Nu wordt er wel eens aan het zogenoemde greenwashing gedaan door zonnecellen en windmolens toe te voegen aan een bouwwerk. Er bestaat al wel een Nationale Milieudatabase, maar deze is nog niet erg goed gevuld met gegevens uit de bouwsector. Onlangs leverde de cementindustrie als eerste gevalideerde gegevens aan deze database.

Volgens André Burger, directeur van het Cement- en Betoncentrum in `s-Hertogenbosch, is het te hopen dat de database ooit klaar komt. Hij ziet dit ondanks de eigen aangeleverde gegevens somber in, omdat het aantal indicatoren voor duurzaamheid sterk zal toenemen. Dat geldt ook voor het aantal stappen binnen de levenscyclus. Verder moet de Nationale Milieudatabase worden aangepast aan Europese data.

Gebaseerd op: Cobouw