Duurzaam Bouwen

Duurzaam ondernemen krijgt vorm

Duurzaamheid. Elke ondernemer heeft er de mond vol van. Alleen is het vaak aartsmoeilijk om de theorie in een kostenefficiënte praktijk om te zetten. De huisvesting van bedrijven is daarvan een goed voorbeeld. Bijna elke ondernemer ziet kansen op vlak van rationeel en groen energie gebruik én ieder van hen is ongetwijfeld overtuigd van de voordelen die een efficiënte waterhuishouding met zich mee brengt.

Ondernemingen uit de brede regio rond Affligem krijgen in dat kader een unieke kans. De ontwikkeling van de KMO- zone ‘ZONNEVALLEI’ is in handen van BroCap én Vandewalle Bouwgroep. BroCap investeert in de duurzame herontwikkeling van oude industriële terreinen en wenst daarbij ook een actieve rol te spelen in het beheer van duurzame bedrijventerreinen.

Vandewalle Bouwgroep is geëvolueerd tot een overkoepelende bouworganisatie met afdelingen in industriebouw, vastgoed, infrastructuur, appartementen, beton, natuursteen, logistics, duurzame energie & real estate.

De Zonnevallei biedt niet alleen een uitstekende ligging, het maakt duurzaam ondernemen meteen ook zeer concreet. Het business park heeft een grootte van bijna 50.000 m² waarop een 40tal bedrijven zich kunnen huisvesten tegen heel economische interessante tarieven.

Zoals de naam al doet vermoeden, voorziet ZONNEVALLEI in belangrijke mate in zijn eigen energiebehoefte onder de vorm van zonne-energie. Het grondgebonden zonnepanelenpark zal na realisatie van de bedrijfsgebouwen verplaatst worden op de daken. Ook waterbeheer, afvalbehandeling en parkbeveiliging worden vanuit het bedrijventerrein gecoördineerd.

Parkbeheer

De vennootschap 3B-Facilities werd aangesteld om als facilitaire beheerder van het KMOpark ‘Zonnevallei’ op te treden. 3B Facilities is daardoor het eerste aanspreekpunt voor de KMO’s zowel doorheen de realisatie van het business park en de individuele kavels, alsook na ontwikkeling en oplevering van het park.

Centraal staat het huishoudelijk reglement ‘Duurzaam parkbeheer’.
Met de ondertekening van dat reglement verklaart de ondernemer zich bereid om zowel tijdens het proces van ontwikkeling van de bedrijfskavel als van bij opstart van diens activiteiten binnen de industriezone, zich steeds als een goed huisvader te gedragen. Elke ondernemer die zich binnen de KMO-zone vestigt, gaat akkoord om diens bedrijfsactiviteiten uit te oefenen met respect voor het milieu, op een sociaal-maatschappelijk aanvaardbare wijze, en zonder daarbij de economische realiteit uit het oog te verliezen. Daarmee onderschrijft de ondernemer de beginselen van duurzaam ondernemen. Er worden een aantal gemeenschappelijke bedrijfsverplichtingen tegen een jaarlijkse beheersvergoeding aan 3B-Facilities uit handen gegeven, die deze op een duurzame manier zal invullen.

3B-Facilities focust zich op een pakket van dienstverlening ten aanzien van alle ondernemers in het business park, die niet tot de kernactiviteiten van de KMO behoort, zodat de bedrijven zich kunnen focussen op hun kernactiviteit.

Ook naar de volgende jaren toe dient de onderneming zich rationeel en doelgericht in te zetten voor het organiseren van diens bedrijfsactiviteiten op een zo duurzaam mogelijke wijze. Het is aan 3B Facilities om de ondernemer daarin volmondig bij te staan.