Duurzaam Bouwen

Duurzaam kantoorgebouw verrijst aan de Zwaaikom

Aan het Oktrooiplein, vlak bij de Zwaaikom aan de Dampoort, verrijst de komende jaren een nieuw, duurzaam kantoorgebouw. Dit is meteen het eerste private bouwproject in het kader van het grote stadsvernieuwingsproject Oude Dokken. Het gebouw is een ontwerp van het Gentse architectenbureau evr, in opdracht van projectontwikkelaar Alides. De bouwwerken starten midden 2014 en nemen ongeveer 2 jaar in beslag.

Dit eerste kantoorgebouw kijkt uit op het Oktrooiplein, en wordt begrensd door de Kleinddokkaai, de Koopvaardijlaan en het gebouw van de internationale school voor osteopathie, aan de noordzijde. Als alles volgens planning verloopt, starten de werken midden 2014 en is het gebouw in 2016 klaar.

Duurzaam ontwerp
Het Gentse architectenbureau evr, gespecialiseerd in duurzame bouwprojecten, stond in voor het ontwerp. Ook bij dit gebouw is duurzaamheid het uitgangspunt. Het gebruik van aardwarmte, de aanleg van een groen dakterras en een overdekte groene binnenruimte, het grote aantal fietsenstallingen… het zijn enkele voorbeelden van ecologische maatregelen die in het ontwerp zijn opgenomen. Het gebouw behaalt hoge scores op de duurzaamheidsmeter van de Stad Gent en de Britse duurzaamheidsstandaard BREEAM.

In vergelijking met de huidige bebouwing staat het nieuwe gebouw iets meer naar achteren. Dat betekent dat het Oktrooiplein, dat vandaag niets meer is dan een smalle straat, in de toekomst een echt pleintje zal zijn.

Lees verder op Architectura

Ook interessant