Nieuwbouw

Duurzaam administratief centrum met keramische bouwmaterialen

Duurzaam administratief centrum met keramische bouwmaterialen
Op het voormalige mijnterrein bouwde de gemeente Houthalen-Helchteren een administratief centrum dat op termijn streeft naar een CO2-reductie van 90%. Symbolisch voor die ambitie is de futuristische blauwe toren volledig bekleed met Koramic tegelpannen, die niet alleen uitkijkt op de omgeving, maar ook vooruitblikt op de toekomst. Het uitkijkpunt werd het ‘oog van van Daubechies’ genoemd, naar de vermaarde wiskundige Ingrid Daubechies die geboren werd in de gemeente.

Minimale CO2 impact
Tijdens de ontwerpfase van het nieuw administratief centrum werd de CO2 –voetafdruk van de gemeentelijke diensten in kaart gebracht, en werd berekend wat die na de verhuizing zou zijn. De reductie loopt in eerste instantie op tot bijna een derde, en moet op termijn dankzij verdere ingrepen naar 90% stijgen. De gemeente wil hiermee een duurzame toekomst garanderen die comfortabeler, aantrekkelijker en winstgevend is. Het 17.000 m2 imposante gebouw gaat dan ook voor een doorgedreven duurzaamheid.



Duurzame materialen
Uiteraard kaderde ook het materiaalgebruik in deze visie, met als meest visuele representant de opmerkelijke azuurblauwe tegelpannen die de fraaie toren aan de hoofdingang van het centrum al van ver zichtbaar maken. De kleidakpannen zijn onderhoudsvriendelijk, blijvend mooi en duurzaam. In totaal verwerkte de dakdekker maar liefst 770 m2 Koramic tegelpannen Aléonard Patrimoine, een job die, voorbereidende werken inbegrepen, al snel twee maanden in beslag nam.

Het ecologische aspect wordt nog eens versterkt door het gebruik van Terca Trendline Reno kleiklinkers voor de verharding rondom het gebouw. Kleiklinkers zijn gebakken uit superieure klei, zijn volledig vrij van kleurstoffen en hebben hun natuurlijke kleurvast tint.

Deze natuurlijke materialen uit gebakken klei zorgen dan ook voor een perfecte integratie van het nieuwe centrum in het voormalige mijnterrein.