Dubbeltentoonstelling: architectuur die zorg draagt voor mens en planeet

  BE   12 mei 2022 Bron: De Singel
Dubbeltentoonstelling: architectuur die zorg draagt voor mens en planeet
Hoe kan architectuur zorg dragen voor onze planeet en zijn bewoners? De tentoonstellingen Critical Care. Architecture for a Broken Planet en Care for Space for Care onderzoeken welke vormen zorgzame architectuur kan aannemen en welke invloed dit heeft op de leefbaarheid van onze omgeving. Een verrassende selectie nationale en internationale cases laat je op een unieke manier kennismaken met het bouwen van en voor de toekomst. Vanaf 28 mei bij het Vlaams Architectuurinstituut in DE SINGEL.

Caring Architecture
Critical Care. Architecture for a Broken Planet
Care for Space for Care. Scenes from Flanders and Brussels

Dubbeltentoonstelling | van 28.05.2022 tot 11.09.2022
Vernissage | op 27.05.2021 om 20:00u
Vlaams Architectuurinstituut in DE SINGEL, Antwerpen

Dubbeltentoonstelling brengt pleidooi voor architectuur die zorg draagt voor mens en planeet

Critical Care. Architecture for a Broken Planet

Na stops in Wenen, Zürich, Dresden en Berlijn strijkt Critical Care. Architecture for a Broken Planet neer in Antwerpen. Aan de hand van 21 internationale spraakmakende projecten toont de tentoonstelling hoe architectuur en stedenbouw kunnen bijdragen aan onze toekomst. Projecten uit Afrika, Europa, het Nabije Oosten, de Caraïben, de VS en Latijns-Amerika worden samengebracht en gegroepeerd in vijf thema’s: ‘zorg voor water en land’, ‘zorg voor publieke ruimte’, ‘zorg voor talent’, ‘zorg voor onderhoud’ en ‘zorg voor lokale productie’. Elk project behandelt een concrete problematiek. Of het nu om een rurale of stedelijke ruimte gaat, allen herdefiniëren ze de relatie tussen werk, economie en ecologie. Tekeningen op groot formaat, objecten en video’s geven op een tactiele manier een inkijk in het ontwerpproces, de uitvoering en het uiteindelijke gebruik.

"Met de vele crisissen die we vandaag kennen, kan je je afvragen of verandering nog wel mogelijk is. De projecten in de Critical Care-expo bewijzen dat het wel degelijk kan."

‐ Angelika Fitz, curator Critical Care. Architecture for a Broken Planet


Dubbeltentoonstelling brengt pleidooi voor architectuur die zorg draagt voor mens en planeet

Care for Space for Care. Scenes from Flanders and Brussels

De tentoonstelling Care for Space for Care is het Belgische antwoord op Critical Care. Ze belicht negen recente projecten uit Vlaanderen en Brussel met een focus op het proces, de betrokkenen en het voorafgaande onderzoek. Care for Space for Care doet je nadenken over de ecologische en sociaalmaatschappelijke rol van architectuur.

“Het gaat niet zozeer over het ecolabel dat materialen hebben, maar vooral over de manier waarop we ze gebruiken.”

‐ Jan Thys, architect-zaakvoerder De Gouden Liniaal Architecten


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo