Inbouwkasten

Droogkasten netjes in je interieur verwerken

Droogkasten netjes in je interieur verwerken
De oven, de magnetron en het fornuis: stuk voor stuk werden ze netjes in de keuken verwerkt. Ook in de andere kamers van de woning leek de trend te zijn gezet. Toch lijken droogkasten nog vaak achterwege te blijven. Terwijl het eigenlijk niet eens zo moeilijk is om een droogkast netjes in je interieur te verwerken. Hoe we netjes droogkasten in het interieur kunnen verwerken? Hieronder lees je enkele inspirerende ideeën en belangrijke tips.

Bouw de droogkast in

De meest eenvoudige manier om een droogkast in je interieur te verwerken, is door ‘m in te bouwen. Achter de nette kastdeuren gaat jouw droogkast vervolgens verscholen. Zo maakt het zelfs niet eens uit welke kleur de droogkast heeft: standaard ziet niemand ‘m. Voorzie dan wel ook een (uitschuifbaar) werkblad en voldoende opbergruimte voor de nodige reinigingsmiddelen.

Het nadeel van het werken met een ingebouwde droogkast is de hygiëne. Het is immers belangrijk om na gebruik de deur van de droogkast steeds open te laten staan zodat de resterende vochtige lucht kan verdwijnen. Zo voorkom je vieze geurtjes. Maar met een inbouwdroogkast zit je dan wel met een geopende kastdeur. In de praktijk blijken mensen met een ingebouwde droogkast vaker gewoon het deurtje te sluiten, wat dus niet de bedoeling kan zijn.

Koop een inbouwkast

Tegenwoordig kan je ook kant-en-klaarkasten kopen. Zij zijn dan standaard voorzien van voldoende ruimte voor jouw droogkast en bieden ook voldoende opbergruimte aan. Dankzij de voorgeboorde gaten is het aansluiten op de afvoer geen probleem. De praktijk leert ons wel dat je zo’n inbouwkast maar beter aan de muur monteert. Met een droogkast kan het er immers al eens heftig aan toe gaan en dan kies je maar beter voor stevigheid.

Steek de droogkast in een leuk jasje

Ook de koelkast wordt tegenwoordig mooi weggewerkt in het interieur. Toch zien we hier een omgekeerde trend verschijnen, zeker met de opkomst van de ruime Amerikaanse koelkasten. De koelkasten lijken zich opnieuw in de keuken neer te poten en het zo extra uitstraling te bezorgen. Onder andere de verwisselbare jasjes van Bosch zijn daar een mooi voorbeeld van. Waarom niet hetzelfde bewerkstelligen met jouw droogkast?

Toegegeven: droogkasten zijn zeker niet het meest stijlvolle type witgoed. Vaak komen ze dan ook in een saaie witte kleur, zonder al te veel franjes en met maar weinig uitstraling. Maar wie creatief is, gaat er gewoon zelf mee aan de slag.

Het is altijd leuk wanneer je jouw droogkast verft. Vergeet dan wel niet even de handvaten en de knopjes mooi af te plakken en gebruik uiteraard waterbestendige verf. Zo past het helemaal binnen jouw interieur. Toch kan het ook origineler, denk bijvoorbeeld aan het gebruik van krijtbordverf. Handig om in de badkamer nog even een boodschap over te dragen. Behangen zoals we soms met koelkasten zien gebeuren, doe je echter maar beter niet. Met al die vochtigheid is dat bij droogkasten nu eenmaal geen goed idee.

Enkele aandachtspunten

Voor het drogen is een goede ventilatie noodzakelijk. Het plaatsen van een ventilatierooster is dan ook een must. Neem bovendien steeds de handleiding door om na te gaan of het wel verstandig is om de droogkast in te bouwen. Vooral bij een condensdroger is het vaak opletten geblazen, omdat stof zich hier sneller ophoopt. Let hoe dan ook steeds op de brandveiligheid, bijvoorbeeld door een rookmelder in de ruimte te installeren.

Ook interessant