Zwembaden en (zwem)vijvers

Drijvend openluchtzwembad op het Eilandje in Antwerpen

Vanaf juli 2012 komt er een drijvend en verplaatsbaar openluchtzwembad op het Eilandje. De jury koos voor het duurzame project ‘Bad’eau/Plat’eau’ van investeerder V-zit en architectenbureau Sculp(IT). Het zwembad zorgt voor verkoeling tijdens de zomer, en kan worden omgevormd tot schaatsbaan tijdens de winter. Verder is er onder meer een restaurant, een zomer-/winterbar en ruimte voor een waaier aan activiteiten. De startlocatie voor het zwembad wordt kaai 20 aan de Mexicobruggen in het Kattendijkdok.

Onlangs besliste de Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsplanning Antwerpen de opdracht voor de bouw en de uitbating van een drijvend en verplaatsbaar openluchtzwembad op het Eilandje toe te wijzen aan het bureau V-zit. Het door V-zit ingediende voorstel draagt de naam ‘Bad’eau/Plat’eau’ en werd gekozen uit vier inzendingen. Het bedrijf deed een beroep op de expertise van Sculp(IT) voor de architectuur en van S&R Group voor de zwembadtechnieken. De uitbating van het project loopt over een periode van tien jaar, met een verplichte uitbating van het zwembadgedeelte tijdens de zomermaanden.

Bad’eau

Voor ‘Bad’eau/Plat’eau’ worden drie drijvende elementen (twee duwbakken en één ponton) omgevormd tot één drijvend en verplaatsbaar zwembadcomplex. Op twee duwbakken die tegen elkaar worden geplaatst, komen een groot zwembad en een plonsbad inclusief kleedhokjes, douches en een lig- en relaxzone met zetels. De aangepaste inplanting van de twee zwembaden - op minimale hoogte boven het dokwater - moet de gebruikers het gevoel geven dat ze in het dok zelf zwemmen. In de winter kan het grote zwembad worden omgebouwd tot schaatsbaan.

Lees verder op Architectura.be

Ook interessant