Vastgoed

Douaneloods genomineerd voor Publica Award

Douaneloods genomineerd voor Publica Award
Douaneloods met lichtstraat - Foto: © Bart van Overbeke
De als monument beschermde douaneloods in grensgemeente Essen kreeg tussen 2018 en 2020 een innovatieve restauratie. Het project maakt nu kans om de Publica Awards 2020 te winnen en werd genomineerd in de categorie Heritage & Architecture. Ook het publiek kan online stemmen om de loods extra in de kijker te zetten.

De douaneloods op de grens tussen België en Nederland imponeert door haar omvang. Het gebouw uit 1902 werd decennialang gebruikt om goederen over te laden die per trein de grens overstaken. Door het openstellen van de grenzen verloor de douaneloods mettertijd haar functie. Leegstand en verwaarlozing lieten hun sporen na. In 2010 kocht de gemeente via het Autonoom Gemeentebedrijf Essen de inmiddels als monument beschermde loods aan om ze van verder verval te behoeden. De organisatie Kempens Landschap zet sinds 2013 mee zijn schouders onder het uitdagende project en begeleidde het hele proces van restauratie en herbestemming.

Duurzame toekomst

Gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap Kathleen Helsen legt uit: “De Publica Awards belonen de beste publieke projecten in vijf verschillende categorieën. De restauratie van de douaneloods is genomineerd in de categorie Heritage & Architecture. De concurrentie is groot, maar toch zijn we ervan overtuigd dat we een goede kans maken. Zonder inbreuk te doen aan het industriële karakter van de douaneloods, onderging het gebouw een totaalrestauratie. Architectenbureau aNNo begeleidde de restauratie die werd uitgevoerd door Group Monument en Vorsselmans.”

De blikvanger van de douaneloods bevindt zich in het dak. Gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap Jan De Haes licht toe: “De historische lichtstraat, waarvan het originele glas allang verdwenen was, werd voorzien van ‘Building Integrated Photo Voltaics’ of BIPV panelen. Maar liefst 800m2 glas zal vanaf nu licht doorlaten en tegelijkertijd elektriciteit opwekken. Dit staaltje technologie is een niet alledaagse installatie in een beschermd monument en werd ontworpen en geplaatst door het bedrijf Vorsselmans. Deze installatie is onderdeel van het Europese Interreg Vlaanderen-Nederland project DEMI MORE wat staat voor Demonstration of Energy efficiency by Measurement and Innovation gives More.”

Ook u kan stemmen

“Deze nominatie is een extra pluim voor onze jarenlange inspanning. Een jury zal beslissen welke projecten een award wegkapen.” aldus burgemeester Gaston Van Tichelt. “Op de eigenlijke prijsuitreiking is het nog even wachten: deze zal doorgaan op 17 september. Naast een Publica Award van de jury maken we echter ook kans op een publieksprijs. Om onze kansen hierop te vergroten, kan iedereen online zijn stem uitbrengen. Stemmen kan nog tot 1 juni!”.


Stemmen kan via deze link.

Ook interessant