Verwarming & Sanitair

Doorbraak in vloerverwarming voor renovatieprojecten

Vloerverwarming, volgens velen de meest comfortabele verwarming, plaatsen in een renovatieproject wordt veelal gezien als onmogelijk. Fout! Het Belgische OPAL-Systems vervaardigt en installeert een innovatief vloerverwarmingssysteem dat zich uitstekend leent tot zowel plaatsing in renovatie- als in nieuwbouwprojecten. Dit is een belangrijke doorbraak voor de renovatiewereld.

Het Belgische vastgoedpatrimonium staat, in het kader van de energiebesparingen en de reductie van de CO2 emissie, nog een verregaande renovatiegolf te wachten. Niet enkel isolatie speelt daarin een belangrijke rol. Ook het verwarmen met energievriendelijke verwarmingssystemen moet zijn duit in het zakje doen. Dit is voortaan mogelijk dankzij het door Opal-Systems ontwikkelde innovatieve vloerverwarmingssysteem. Met dit systeem kan ook in renovatieprojecten gekozen worden voor een lage temperatuurtoepassing van vloerverwarming. Het systeem laat zich gemakkelijk plaatsen en is zeer gebruiksvriendelijk. Voortaan is het dus ook voor renovatie mogelijk om te werken zonder zichtbare en energieverslindende radiatoren, maar met een reactieve vloerverwarming die een optimaal warmtecomfort biedt.

Dankzij het lage gewicht en de geringe opbouwhoogte (+/-20 mm) is het vloerverwarmingssysteem van OPAL-Systems uiterst geschikt voor renovatieprojecten. Sinds 2007 werkte OPAL-Systems, in samenwerking met de universiteit van Luik, aan dit reactieve vloerverwarmingssysteem dat op de Europese markt zijn gelijke niet kent.

Met 30.000m² intussen geïnstalleerde en beproefde vloerverwarming in referentieprojecten bewees Opal-Systems het gelijk van zijn baanbrekende technologie.

Zonder chape

Een belangrijk voordeel van het OPAL-systeem is het directe contact tussen de leidingen en de vloerbekleding. Hierdoor verwarmt de vloer en de ruimte veel sneller en werkt het systeem dus erg energie-efficiënt. De leidingen worden ingewerkt met aluminium geleiders in omega vorm in geprefabriceerde MDF-panelen. De omega profielen geleiden de warmte opwaarts.

Over de MDF-panelen en de buizen wordt een aluminium rooster uitgerold. Dit rooster zorgt voor een perfecte, gelijkmatige verdeling van de warmte over de volledige vloeroppervlakte. De vloerbekleding wordt rechtstreeks op dit rooster aangebracht en de tegel- of parketlijm zorgt vervolgens voor een extra bewapening van het geheel. Er wordt geen dekvloer of chape over de leidingen gegoten, dit verhoogt uiteraard de reactiviteit van de vloerverwarming.

Voor de eindafwerking leent het Opal-Systems vloerverwarmingssysteem zich perfect tot het vlot plaatsen en bevestigen van zowel vloertegels, parket, gietvloeren, etc.

Prijswinnende energiezuinig

De beperkte afstand tussen de leidingen en het vloeroppervlak zorgt ervoor dat de thermische weerstand tussen de leidingen en het vloeroppervlak zeer laag is, evenals de thermische inertie van de warmtebron. Hierdoor wordt de aanvoertemperatuur zo laag mogelijk gehouden. Dit verhoogt het thermisch comfort en verbetert het globaal rendement van het verwarmingssysteem. Het innovatieve systeem van OPAL-Systems ontving de Belgische Energie-en Milieuprijs in de categorie Business Class Product Innovation. Deze prijs beloont innovaties die een duidelijke verbetering van de kwaliteit van leven, een positieve impact op het milieu, en een verbetering van de welvaart van onze maatschappij tonen. Om het duurzaamheidsaspect ook door te trekken naar de materialen wordt enkel met PEFC en FSC gecertificeerd hout uit duurzaam beheerde bossen gewerkt voor de MDF panelen.

Geen oververhitting door afzonderlijke regelbaarheid

Dankzij zijn snelle reactietijd is deze gepatenteerde vloer­­verwarming zeer energiebesparend zonder in te boeten aan comfort. Het systeem is individueel regelbaar per ruimte. Hierdoor kan men het systeem afzetten wanneer men afwezig is of in specifieke niet vaak gebruikte ruimtes, zoals een logeerkamer. Indien de regeling een aanvoer van een externe warmtebron waarneemt (zon, menselijke aanwezigheid) of van een houtkachel of een oven in de keuken, dan kan het systeem zonder noemenswaardig vertragingseffect automatisch worden uitgeschakeld en nadien terug ingeschakeld. Hierdoor wordt overhitting door een gebrek aan reactiviteit vermeden. Door deze mogelijkheid tot aangepaste en flexibele werking wordt met de vloerverwarming van OPAL-Systems een besparing van 15 tot 35 % gerealiseerd (in vergelijking met een continu-werking van traditionele vloerverwarming), terwijl het thermisch comfort verbetert. Tegenover het gebruik van radiatoren wordt ongeveer 30% besparing gerealiseerd.

Ook interessant