Donum opent nieuwe vestiging in Antwerpen

  BE   15 oktober 2014 Bron: King George
Donum opent nieuwe vestiging in Antwerpen
De showroom van Donum aan het Antwerpse Hopland groeide de voorbije tien jaar uit tot een magneet voor elke Belgische designliefhebber. Tijd voor uitbreiding, dacht Donum, en dus opent begin oktober de nieuwe, veel grotere vestiging van de interieurreferentie op de Frankrijklei (64-70) in Antwerpen. Donum, in een pand met een verhaal: het voormalige Apra-ziekenhuis.

“Het nationale succes van Donum (met vestigingen in Hasselt en Antwerpen) berust op vier pijlers: interieurinrichting van a tot z, interieur à la carte, interieuraccessoires en sinds kort ook ProDonum voor professionals. Daarvoor komen mensen van heinde en ver naar ons”, vertellen Jos Peeters en Noëlla Vangeel, eigenaars van Donum. “Net zoals in onze vorige vestiging in Hopland, is iedereen hier op de Antwerpse Frankrijklei welkom voor een inspirerende mix van topmerken, geselecteerd door Donum”.

Donum opent nieuwe vestiging voor interieur en lifestyle in Antwerpen

Wat is nieuw?

De nieuwe winkel biedt maar liefst 2.000 vierkante meter aan interieurinspiratie.

Je kunt hier de perfecte zetel, tafel met stoelen of het beste tapijt vinden dat bij je interieur past (Interieur à la carte), advies inwinnen voor een volledige (re)styling van een specifieke ruimte (Interieur van a tot z) of gewoon rondsnuisteren en je laten inspireren door de stijlvolle accessoires (Interieuraccessoires). Donum is ook de Toolroom for Professionals en staat voltijds ter beschikking van zelfstandige interieurprofessionals die van de accommodatie en expertise van Donum gebruik willen maken om hun projecten te finaliseren (ProDonum).

Bij Donum zijn de beste merken te vinden, zoals B&B Italia, Alessi, Vitra, Knoll, Cassina, Studio Piet Stockmans en vele anderen. Nieuw in het assortiment zijn ook de merken BROKIS (verlichting) en e15.

Donum opent nieuwe vestiging voor interieur en lifestyle in Antwerpen

Voormalig APRA-ziekenhuis

Als locatie voor hun nieuwe Antwerpse showroom koos Donum een schitterend pand aan de Frankrijklei uit. Het gebouw dateert van 1908 en was aanvankelijk een ziekenhuis. Begin 2009 verhuist Apra – dat ondertussen een gerenommeerd revalidatiecentrum was geworden – naar een gloednieuwe vleugel van het nabijgelegen ziekenhuis in de Harmoniestraat. Het oude Apra-gebouw lijkt gedoemd tot leegstand, tot bouwgroep Xior het in handen krijgt.

Samen met M2 Architecten strippen ze het gebouw volledig. De oude slaapzalen, operatiekwartieren, gangen en sportzalen maken in 2013 plaats voor 207 luxueuze studentenkamers, een bibliotheek, filmzaal, studieruimte, multimediakamer, studentencafé en binnenplein. Op het dak is er zelfs een sportveld. En op de benedenverdieping en in de kelder bevindt zich vanaf heden de nieuwe Donum-winkel.

Een nieuw, architecturaal elan

Van de volumes en afwerking van het ziekenhuis vind je niet veel meer terug in het nieuwe pand. Toon de Gruyter, interieurarchitect bij Donum: “De oude ruimtes hebben hun charme, maar het gebouw was volledig uitgeleefd. Toch zullen bepaalde volumes en structuren niet de indruk wekken nieuw te zijn. De afwerking waar we voor kozen, past volledig bij de architectuur van het gebouw.”

“Wanneer we voor iemand een interieur samenstellen bij Donum, luisteren we in de eerste plaats naar zijn of haar wensen”, gaat Toon verder. “Voor de interieurinvulling van ons nieuwe pand zagen we het product als onze opdrachtgever. De interieurarchitectuur benadrukt de producten die we aanbieden. Dat doen we door het licht en puur te houden in onze nieuwe winkel”.

Om de kelder en de benedenverdieping te verbinden zijn er bijvoorbeeld grote uitsnijdingen in het vloeroppervlak gemaakt. Niet alleen worden de twee ruimtes op die manier visueel verbonden, het daglicht krijgt ook vrij spel in de hele winkel. Het polybeton, de witte muren en het spel met verschillende plafondhoogtes – tussen de 3,50 en 4,50 – zorgen voor verschillende sferen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo