Vastgoed

Donner onvermurwbaar over bezuiniging op huurtoeslag

De bezuiniging op de huurtoeslag in de vorm van het flexibiliseren van de kwaliteitskorting, gaat door. Vorige week donderdag stemde de Tweede Kamer daarmee in.
Kamerleden van de oppositie deden nog een voorstel om een alternatief voor de bezuiniging te vinden, maar minister Donner bleek onvermurwbaar. Een andere dekking voor de bezuiniging was procedureel niet meer mogelijk, vond hij omdat dat een jaar geleden bij de behandeling van de Begroting 2011 al had moeten gebeuren.

Afbeelding: beeldmerk actie Huurders Bedonnerd, Huurdersvereniging Amsterdam Volgens Donner kan nu alleen nog gediscussieerd worden over een bedrag van ongeveer 25 miljoen euro, omdat met dat bedrag de bezuiniging later is verhoogd. Een alternatief voor die 25 miljoen kan half november aan de orde komen bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK).

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman kondigde aan dan een motie hierover in te dienen. De Woonbond wil dat bij de BZK-begrotingsbehandeling de volledige bezuiniging ter discussie wordt gesteld.

Fors inhakken

De bezuinigingen hakken er bij huurtoeslagontvangers namelijk fors in. Maar liefst 80 procent van de huurtoeslagontvangers gaat gemiddeld EUR 111 per jaar meer huur betalen in 2012. En in 2013 zelfs EUR 160. In dertig procent van de gevallen gaan huurders er zelfs nog meer op achteruit: tussen EUR 111 en meer dan EUR 240 per jaar. De bezuinigingen betekenen dus ook flinke koopkrachtverliezen van 1 tot 1,5 procent voor de laagste inkomens.

Kwaliteitskorting

De lagere huurtoeslag is het gevolg van het verhogen van de zogeheten `kwaliteitskorting'. Huurders moeten daardoor een groter deel van de huur boven de kwaliteitskortingsgrens (huur van ca. EUR 362 per maand) zelf betalen. Ruim 70 procent van de huurtoeslagontvangers heeft niet meer dan een minimuminkomen en 40 procent is 65 jaar of ouder. Aedes heeft eerder samen met de Woonbond voorgesteld de maatregel ongedaan te maken met als bezuinigingsalternatief een kleine verhoging van het huurwaardeforfait.

Alternatief

Want als huiseigenaren 0,58 in plaats van 0,55 procent van de WOZ-waarde zouden betalen, dan zou de minister hetzelfde bedrag bijeen hebben als dat hij nu bezuinigt op de huurtoeslag. Die lichte verhoging kost de 4,1 miljoen huiseigenaren in Nederland slechts EUR 35 per jaar extra aan belasting.