Domotica

Domotica oplossingen in huis

Domotica oplossingen in huis
Gelukkig is de term inmiddels al wat breder bekend. Maar toch krijgen we regelmatig de vraag: “Wat kun je allemaal met Domotica doen?“ Het kan beginnen met een afstandsbediening met een paar plugin-schakelaars in het stopcontact.
En waar eindigt het?

In feite alles wat elektrisch aangestuurd wordt, kun je opnemen in een Domotica installatie. Dus niet alleen verlichting en verwarming, maar ook de lucht circulatie, airco’s, gordijnen, rolluiken, muziek, zonnewering, sproei-installatie, en nog veel meer.

Je kunt zelfs gaan sturen op het stroomverbruik om een vaatwasser op een moment te starten dat er weinig verbruik is en de zonnepanelen optimaal stroom leveren.

Maar dat is wat er allemaal kan. Dat hoeft natuurlijk niet.

Het mooie is dat de draadloze oplossingen, zoals de z-wave producten van Fibaro en de Startline producten van KlikAanKlikUit, eenvoudig toegepast kunnen worden in een bestaande woning. Hierdoor kun je klein beginnen en het stap voor stap uitbreiden.
Ook in een nieuwbouw huis, hoef je hierdoor niet in één keer de gehele installatie te doen.

Domotica oplossingen in huis
Een andere vraag die we vaak krijgen: “Ik wil het graag met een app op afstand kunnen bedienen.”
Ook dat is tegenwoordig geen enkel probleem meer. Fibaro heeft uitgebreide internet controllers waarmee je dat prima kan. Ook heeft KlikAanKlikUit, een dergelijke oplossing, de ICS-2000 Octopus:

Domotica oplossingen in huis
Hiermee kun je alle aangesloten apparaten op afstand bedienen. Wij stellen echter wel altijd voor, om zoveel mogelijk te automatiseren. Dat kan gewoon met deze controllers. Dus bijvoorbeeld gordijnen dicht bij zonsondergang en weer open bij zonsopgang. Of lichten in de gang aan als je thuis komt. Melding op je telefoon als er regen verwacht wordt en je zonneluifel is nog naar beneden, enz.
De mogelijkheden zijn eindeloos.

De volgende vraag is dan: “Het lijkt me technisch erg moeilijk. Kan ik het zelf wel?”
Het antwoord hierop: meestal wel. Het plaatsen zou je zelf kunnen doen of door een elektricien. Het configureren van de controller kun je wellicht ook zelf. Maar als je ons toegang geeft, kunnen we ook op afstand meehelpen.

Ook interessant